Ga naar de inhoud

Braintraining op de Dansvloer

Dementie is de volksziekte nummer 1. Helaas krijgt 1 op de 5 mensen ermee te maken. Amsterdam wordt steeds grijzer, over 10 jaar is 16% van alle inwoners 65 jaar of oud. Er is nog geen medicijn beschikbaar tegen dementie. Daarom staat een vitaler leven zonder en een leven met dementie centraal.  

Preventie van Dementie

Met Braintraining op de Dansvloer wordt er ingezet op de preventie van dementie. Een dansje doen is namelijk veel meer dan een ‘get up and boogie’ principe. Bekend neuropsycholoog en hoogleraar Erik Scherder promoot een gezonde leefstijl en zijn bevindingen spreken voor zich:

Als je danst, bouw je cognitieve reserve op. Dat komt doordat je bewegen combineert met muziek – je doet iets uitdagends, iets wat moeite kost. Daarmee stimuleer je je hersenen om nieuwe verbindingen te leggen. Zo breid je door te dansen letterlijk je hersencapaciteit uit.

Erik Scherder – Hoogleraar Neuropsychologie

Foto: Quality Bookings

Een sportieve interventie

In de lessen worden dansante bewegingen gecombineerd met verschillende soorten muziek en geluid. Gedurende de les worden deelnemers uitgedaagd met verschillende bewegingsopdrachten en meegenomen in de eigen creativiteit. Door middel van muziek, beweging en verschillende thema’s komen deelnemers weer in contact met zichzelf, anderen en ervaren ze meer plezier in het samenzijn. Waar zorgt Braintraining op de Dansvloer voor?

Muziek helpt deelnemers om een beroep te doen op delen in het brein die herinneringen aan vroeger oproepen. 

Er ontstaan nieuwe verbindingen in de hersenen naarmate de activiteit meer en structureel wordt uitgevoerd. 

Dansen verlaagt het valrisico. Balans, concentratie, kracht, lichaamshouding en geheugen zijn allemaal onderdeel van de positieve effecten. Benieuwd naar jouw valrisico? Test je valrisico in slechts drie minuten met de valrisicotest.

voor wie is braintraining op de dansvloer?

Dans biedt unieke mogelijkheden voor ieder stadium van dementie. Het is de combinatie van kijken, luisteren, voelen, ritme volgen en motoriek. Deze combinatie is uitermate geschikt voor mensen met dementie waar de hersenen informatie niet meer goed verwerken.

  • Mensen met dementie
  • Ouder wordende Amsterdammers die geestelijke achteruitgang ervaren
  • Partners, familieleden en of vrienden

in samenwerking met Switch2move

Switch2Move’s missie is om lichamelijke functies, het denkvermogen en de algemene gezondheid van de deelnemers te verbeteren. De kennis, methodiek en het netwerk van Switch2Move zijn een bron
van informatie die optimaal benut worden.

Vragen? Onze collega helpt je graag verder: