Nederland heeft een sterke sociale en unieke sportcultuur. Wij zijn het land van de sportclubs en verenigingen, waar miljoenen sporters actief zijn. Ook 1 miljoen vrijwilligers spelen hierin een belangrijke rol. Onze Clubondersteuners helpen deze sportclubs, technische staf en (bestuurs)leden, zodat zoveel mogelijk sporters samen in beweging komen.
De uitdagingen bij sportclubs en de noodzaak van clubondersteuning
Sportclubs staan onder druk en hebben ondersteuning nodig om het fundament op orde te houden. Thema’s als een positieve sportcultuur, nieuwe wetgeving en maatschappelijke uitdagingen vragen steeds meer tijd. Een greep uit de uitdagingen voor sportclubs:
14% van de sportclubs heeft een tekort aan vrijwilligers. Steeds minder mensen zijn bereid op structurele vrijwilligerstaken op zich te nemen;
40% heeft een tekort aan vrijwillige (opgeleide) trainers en coaches;
het vrijwilligerskader van de meeste sportclubs is nog niet zo inclusief en divers als de sportclub zelf;
het besturen van een sportclub wordt complexer en de financiële ondersteuning vanuit de overheid en sponsoren steeds minder.
Hoe gebruiken wij de ambities van het sportakkoord bij Clubondersteuning?
Sportclubs dragen bij aan de positieve gezondheid van inwoners en maatschappelijke- en sociale uitdagingen waar gemeenten voor staan, want sportclubs ‘verenigen’. Helemaal als zij vitaal en toekomstbestendig zijn. Vitale sportclubs hebben het fundament op orde, zijn open en inclusief en zijn bewust van hun maatschappelijke rol.
Wij houden rekening met de specifieke behoeften en ontwikkelfasen van sportclubs. Het is cruciaal om de organisatiekracht en de (gewenste) maatschappelijke rol van de club te kennen. Hiervoor gebruiken we onze Clubscan en doelgerichte gesprekken met sportclubs. Clubondersteuning gaat verder dan inspiratie en eenmalige actie. We creëren duurzame effecten door sportclubs te ondersteunen bij het ontwikkelen van zelforganiserend en zelflerend vermogen.
hoe kunnen onze clubondersteuners sportclubs helpen?
Een stevig fundament
Organisatiekracht
Wij helpen sportclubs bij het versterken van hun organisatiekracht en het in kaart brengen van de (gewenste) maatschappelijke rol. Toekomstbestendige clubs beschikken over voldoende vrijwilligers, leden, financiën en kundige trainers. Hoe clubs er voor staan en wat hun (maatschappelijke) ambitie is, achterhalen we met behulp van onze Clubscan en door het voeren van gesprekken met sportclubs.
Diensten bij organisatiekracht:
Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd (MVKT) is dé methode om meer leden van (sport)clubs te interesseren voor vrijwilligerstaken. In vier workshops worden praktische stappen uitgewerkt. Hierbij is onder meer aandacht voor het inventariseren van alle taken, imagoverbetering van het vrijwilligerswerk, het persoonlijk benaderen van alle leden en vrijwilligersbeleid. De methode is heeft zich sinds 2007 al bij meer dan 2.500 sportclubs bewezen.
Meer Leden in Kortere Tijd (MLKT) is een workshop van 1 dagdeel of cursus van 3 dagdelen voor sportclubs die op zoek zijn naar nieuwe leden of sporters. MLKT geeft een verfrissende kijk op ledenwerving en zorgt er voor dat het sportaanbod van de sportclub voorziet in de veranderende vraag van de sporter. Huidig sportaanbod wordt aangescherpt en nieuwe doelgroepen worden aangeboord.
Meer Sponsors in Kortere Tijd (MSKT) is een workshop van 1 dagdeel of cursus van 3 dagdelen voor sportclubs die op zoek zijn naar meer sponsors door huidige sponsors te behouden en nieuwe te werven. Met inspirerende praktijkvoorbeelden gaan we aan de slag met het behoud van sponsors en met en praktische acties gaan we aan de slag met werving.
Taakie is de digitale assistent vrijwilligerszaken, die het werven van vrijwilligers leuker en makkelijker maakt. Simpel en snel iemand vinden voor een taak of functie binnen de club is niet langer een vervelende uitdaging! Taakie heeft persoonlijk benadering op een slimme manier gedigitaliseerd.
Sportkader Nederland zorgt dat de salaris- en personeelsadministratie van sportclubs op orde is en helpt in de volle breedte van het werkgeverschap, zoals bij het opstellen van (arbeids)overeenkomsten, doorbetaling bij ziekte, eventuele pensioenadministratie, financiële en juridische ondersteuning en advisering over wet- en regelgeving.
We stimuleren het creëren van een gezonde en sociaal veilige sportomgeving en zorgen zo voor een positieve sportcultuur! Plezier en ontwikkeling zijn belangrijke factoren als het gaat om beginnen met sporten en blijven sporten. Trainers en coaches spelen daarbij een doorslaggevende rol. Team Sportservice helpt sportclubs, bijvoorbeeld door inzet van een clubkadercoach, bij het (door)ontwikkelen van een pedagogisch klimaat en bij het omarmen van de basiseisen sociale veiligheid, met name voor de jeugd en kwetsbare groepen.
Diensten bij sociaal veilige sport:
Het High5spel bevordert een positieve sportcultuur bij jeugdteams van zes t/m twaalf jaar. Het spel zorgt voor meer plezier en respect in het team. Daar plukt de hele vereniging, inclusief tegenstanders de vruchten van! Voor €12,95 per spel kan iedere jeugdtrainer aan de slag!
Wij helpen clubs bij het omarmen van de ambitie dat meer mensen zich aangesproken en uitgenodigd voelen om te gaan sporten en sport te bewegen. Dit doen we door aan de hand van de levensfasebenadering samen laagdrempelige activiteiten op te zetten.
Diensten bij open en inclusief:
Meer Leden in Kortere Tijd (MLKT) is een workshop van 1 dagdeel of cursus van 3 dagdelen voor sportclubs die op zoek zijn naar nieuwe leden of sporters. MLKT geeft een verfrissende kijk op ledenwerving en zorgt er voor dat het sportaanbod van de sportclub voorziet in de veranderende vraag van de sporter. Huidig sportaanbod wordt aangescherpt en nieuwe doelgroepen worden aangeboord.
Wie weten er nou beter welke activiteiten voor jeugd leuk zijn, dan de jongeren zelf? Met WhoZnext geeft Team Sportservice jongeren tussen de 13 en 20 jaar de mogelijkheid invloed uit te oefenen op de activiteiten bij hun sportvereniging. Zij gaan deze activiteiten ook zelf met een team van vijf tot acht jongeren, onder begeleiding van een teamcoach, organiseren. Voor jongeren door jongeren dus! Team Sportservice verzorgt gratis de starttraining op de club.
Wil jouw gemeente of organisatie mensen met een beperking of chronische aandoening dezelfde kansen bieden om te sporten en bewegen? Team Sportservice zet zich in om de sport- en beweegparticipatie op hetzelfde niveau te brengen als mensen zonder beperking. Wij doen dit in een regionale aanpak, want door over gemeentegrenzen heen te kijken ontstaat er aanzienlijk meer aanbod voor de inwoners van uw gemeente. De regiomedewerkers van Team Sportservice vervullen hierbij een spilfunctie.
In Nederland groeien gemiddeld 2 à 3 kinderen per klas op in een gezin met geldzorgen. Zij kunnen niet op voetbal, streetdance, judo, zwemles of muziekles. Deze kinderen sporten en spelen vaak alleen. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie of het lesgeld voor deze kinderen en jongeren.
Betekenis gaat over de waarde en cohesie van sport voor de maatschappij: meer energie bij de mensen, vergroten van plezier, bevorderen van de gezondheid en ook een bijdrage leveren aan het tegengaan van eenzaamheid en kansenongelijkheid. Wij maken sportclubs bewust van de verantwoordelijkheid die zij richting de gemeenschap hebben door hen te inspireren en motiveren een bredere maatschappelijke rol te vervullen dan zij al hebben.
Deze collega’s helpen sportclubs met het neerzetten van een stevig fundament
De verenigingsmanager ontzorgt het bestuur door de dagelijkse activiteiten te stroomlijnen, processen te verbeteren en de efficiëntie te verhogen. Het stelt het bestuur in staat om zich te concentreren op strategische beslissingen en beleidsvorming, terwijl het operationele aspect in handen is van de verenigingsmanager
De Sportparkmanager
De inzet van de sportparkmanager is gericht op goede samenwerking tussen sportaanbieders op een sportpark en het benutten van sportparkoverstijgende kansen. De sportparkmanager streeft een optimaal gebruik van het sportpark na en doet dit door o.a. contact te leggen met externe partijen zoals gemeente, onderwijs, welzijn en sportbonden.
De Clubkadercoach
De clubkadercoach ondersteunt trainers en coaches bij sportclubs op didactisch en pedagogisch vlak, om een sociaal veilige sport mogelijk te maken.
De Coördinator Sport en Preventie
De Coördinator Sport & Preventie herijkt lokale akkoorden, leidt het kernteam van het lokale Sportakkoord en zorgt voor de verbinding tussen thema’s binnen de Brede SPUK regeling.
De Clubondersteuner
Onze ruim 35 clubondersteuners hebben zowel een proactieve als reactieve rol waarmee de clubondersteuner sportclubs verbind, inspireert en activeert. Dit doet de clubondersteuner door het organiseren of geven van workshops, cursussen en procesbegeleiding. Op basis van de behoeftes van sportclubs en de ambities van de gemeente wordt er een aanpak gerealiseerd die zorgt voor een sterk fundament, een groter bereik en meer zichtbare betekenis binnen het sportlandschap.
Walking football bij ODIN ’59
Het walking football bij de Heemskerkse voetbalclub ODIN ’59 is een project met blijvende impact. Eind 2015 ging onze Clubondersteuner met de sportclub in gesprek over hoe zij een nieuwe doelgroep kon aanspreken en tegelijkertijd meer maatschappelijke impact kon maken. Walking football bleek een schot in de roos.
10 jaar later zijn er wekelijks drie trainingsmomenten op verschillende niveaus, en bonden meer dan 50 (voornamelijk) gepensioneerden uit de omgeving hun voetbalschoenen weer onder. Regelmatig worden aanvullende activiteiten georganiseerd, zoals een wedstrijd tegen mensen met een verstandelijke beperking vanuit een zorginstelling en kennismakingslessen voor mensen die sport willen gebruiken om weer deel uit te gaan maken van het arbeidsproces. Lief en leed wordt met elkaar gedeeld en zo profiteren de deelnemers optimaal van alle voordelen die het samen sporten met zich meebrengt.