Nederland heeft een sterke en unieke clubcultuur. De 1,2 miljoen vrijwilligers maken daarbij het verschil. Sportclubs krijgen echter steeds moeilijker voldoende vrijwilligers. Tegelijkertijd wordt het besturen van een sportclub complexer waardoor meer vrijwilligers nodig zijn. Met onze clubondersteuning helpen we sportclubs het fundament op orde te houden.
Clubondersteuning door Team Sportservice
Als clubbestuur sta je vaak voor grote uitdagingen: vrijwilligers vinden, financiën beheren, leden behouden én inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Team Sportservice Haarlemmermeer is hét Sportloket in de regio en staat klaar om je hierbij te helpen.
Wij bieden ondersteuning op maat om jouw vereniging toekomstbestendig te maken. Dit doen we samen met o.a. het NOC*NSF, de sportbonden en RABO Club Support. Of het nu gaat om beleid, financiën, vrijwilligers, ledenwerving of communicatie, we denken graag met je mee.
Met onze kennis en ervaring maken we het runnen van een sportclub net wat makkelijker. Samen werken we aan een gezonde, bloeiende vereniging waar sportplezier centraal staat. Neem contact met ons op en ontdek wat we voor jouw club kunnen betekenen.
Overal met plezier, veilig, eerlijk en zorgeloos kunnen sporten. Dat is één van de centrale ambities van het landelijk Sportakkoord. Een sociaal veilige sport, waar geen ruimte is voor grensoverschrijdend gedrag, vraagt om actieve aandacht van alle betrokkenen in de club.
Een sociaal veilige sport begint bij een goede basis. Sluit onnodig risico uit en zorg voor goede randvoorwaarden rondom de preventie van grensoverschrijdend gedrag. In Haarlemmermeer hebben we hiervoor de Haarlemmermeerse Richtlijn Veilig Sportklimaat opgesteld. Onze ambitie is dat alle sportclubs in Haarlemmermeer voldoen aan deze richtlijn.
Trainers/coaches die werken met kwetsbare doelgroepen zijn in het bezit van een geldig VOG; het gaat hier o.a. om jeugd t/m 18 jaar en G-sporters.
De vereniging heeft minimaal 1 geschoolde vertrouwenscontactpersoon (VCP) en de contactgegevens zijn voor alle leden zichtbaar.
Veilig sportklimaat is opgenomen in het beleid; gedragsregels zijn zichtbaar voor alle leden, er is een protocol hoe te handelen bij incidenten en er is een paragraaf veilig sportklimaat opgenomen in het huishoudelijk reglement.
De verenigingsmanager ontzorgt het bestuur door de dagelijkse activiteiten te stroomlijnen, processen te verbeteren en de efficiëntie te verhogen. Het stelt het bestuur in staat om zich te concentreren op strategische beslissingen en beleidsvorming, terwijl het operationele aspect in handen is van de verenigingsmanager.
De Sportparkmanager
De inzet van de sportparkmanager is gericht op goede samenwerking tussen sportaanbieders op een sportpark en het benutten van sportparkoverstijgende kansen. De sportparkmanager streeft een optimaal gebruik van het sportpark na en doet dit door o.a. contact te leggen met externe partijen zoals gemeente, onderwijs, welzijn en sportbonden.
De Clubkadercoach
De clubkadercoach ondersteunt trainers en coaches bij sportclubs op didactisch en pedagogisch vlak, om een sociaal veilige sport mogelijk te maken.
De Coördinator Sport en Preventie
De Coördinator Sport & Preventie herijkt lokale akkoorden, leidt het kernteam van het lokale Sportakkoord en zorgt voor de verbinding tussen thema’s binnen de Brede SPUK regeling.
De Clubondersteuner
Onze ruim 35 clubondersteuners hebben zowel een proactieve als reactieve rol waarmee de clubondersteuner sportclubs verbind, inspireert en activeert. Dit doet de clubondersteuner door het organiseren of geven van workshops, cursussen en procesbegeleiding. Op basis van de behoeftes van sportclubs en de ambities van de gemeente wordt er een aanpak gerealiseerd die zorgt voor een sterk fundament, een groter bereik en meer zichtbare betekenis binnen het sportlandschap.
Hoe toekomstbestendig is jouw club? Doe de clubscan.
Vitale sportclubs hebben een sterke, toekomstbestendige basis en dragen hierdoor bij aan onze doelstelling dat alle inwoners de mogelijkheid hebben om te sporten en bewegen.
Ontdek hoe jouw club scoort op thema’s als kader en vrijwilligers, leden en sportaanbod, financiën, accommodatie of positieve sportcultuur. Per thema ontvang je een terugkoppeling, waardoor je de sterke en minder sterke punten van jouw club in beeld krijgt.
Onze tip! Reserveer een uurtje tijdens de bestuursvergadering en vul de scan gezamenlijk in.
Onze clubkadercoaches (CKC) begeleiden trainers op pedagogisch en didactisch gebied. Dit bevordert plezier en ontwikkeling, waardoor trainers en jeugdleden langer bij de club blijven. De CKC werkt praktijkgericht en ontwikkelt een op maat gemaakt plan na gesprekken met het clubbestuur. Door één-op-één begeleiding tijdens trainingen en wedstrijden krijgen trainers direct praktische handvatten.
Wij helpen sportclubs bij het versterken van hun organisatiekracht en het in kaart brengen van de (gewenste) maatschappelijke rol. Toekomstbestendige clubs beschikken over voldoende vrijwilligers, leden, financiën en kundige trainers. Hoe clubs er voor staan en wat hun (maatschappelijke) ambitie is, achterhalen we met behulp van onze Clubscan en door het voeren van gesprekken met sportclubs.
Diensten bij organisatiekracht:
Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd (MVKT) is dé methode om meer leden van (sport)clubs te interesseren voor vrijwilligerstaken. In vier workshops worden praktische stappen uitgewerkt. Hierbij is onder meer aandacht voor het inventariseren van alle taken, imagoverbetering van het vrijwilligerswerk, het persoonlijk benaderen van alle leden en vrijwilligersbeleid. De methode is heeft zich sinds 2007 al bij meer dan 2.500 sportclubs bewezen.
Meer Leden in Kortere Tijd (MLKT) is een workshop van 1 dagdeel of cursus van 3 dagdelen voor sportclubs die op zoek zijn naar nieuwe leden of sporters. MLKT geeft een verfrissende kijk op ledenwerving en zorgt er voor dat het sportaanbod van de sportclub voorziet in de veranderende vraag van de sporter. Huidig sportaanbod wordt aangescherpt en nieuwe doelgroepen worden aangeboord.
Meer Sponsors in Kortere Tijd (MSKT) is een workshop van 1 dagdeel of cursus van 3 dagdelen voor sportclubs die op zoek zijn naar meer sponsors door huidige sponsors te behouden en nieuwe te werven. Met inspirerende praktijkvoorbeelden gaan we aan de slag met het behoud van sponsors en met en praktische acties gaan we aan de slag met werving.
Taakie is de digitale assistent vrijwilligerszaken, die het werven van vrijwilligers leuker en makkelijker maakt. Simpel en snel iemand vinden voor een taak of functie binnen de club is niet langer een vervelende uitdaging! Taakie heeft persoonlijk benadering op een slimme manier gedigitaliseerd.
Sportkader Nederland zorgt dat de salaris- en personeelsadministratie van sportclubs op orde is en helpt in de volle breedte van het werkgeverschap, zoals bij het opstellen van (arbeids)overeenkomsten, doorbetaling bij ziekte, eventuele pensioenadministratie, financiële en juridische ondersteuning en advisering over wet- en regelgeving.
We stimuleren het creëren van een gezonde en sociaal veilige sportomgeving en zorgen zo voor een positieve sportcultuur! Plezier en ontwikkeling zijn belangrijke factoren als het gaat om beginnen met sporten en blijven sporten. Trainers en coaches spelen daarbij een doorslaggevende rol. Team Sportservice helpt sportclubs, bijvoorbeeld door inzet van een clubkadercoach, bij het (door)ontwikkelen van een pedagogisch klimaat en bij het omarmen van de basiseisen sociale veiligheid, met name voor de jeugd en kwetsbare groepen.
Diensten bij sociaal veilige sport:
Het High5spel bevordert een positieve sportcultuur bij jeugdteams van zes t/m twaalf jaar. Het spel zorgt voor meer plezier en respect in het team. Daar plukt de hele vereniging, inclusief tegenstanders de vruchten van! Voor €12,95 per spel kan iedere jeugdtrainer aan de slag!
Een clubkadercoach maakt trainersbegeleiding op de club normaal. Hij begeleidt trainers en coaches op pedagogisch en didactisch gebied. Dit bevordert plezier en ontwikkeling, waardoor trainers en jeugdleden langer bij de club blijven. De CKC werkt praktijkgericht en ontwikkelt een op maat gemaakt plan na gesprekken met het clubbestuur.
Wij helpen clubs bij het omarmen van de ambitie dat meer mensen zich aangesproken en uitgenodigd voelen om te gaan sporten en sport te bewegen. Dit doen we door aan de hand van de levensfasebenadering samen laagdrempelige activiteiten op te zetten.
Diensten bij open en inclusief:
Meer Leden in Kortere Tijd (MLKT) is een workshop van 1 dagdeel of cursus van 3 dagdelen voor sportclubs die op zoek zijn naar nieuwe leden of sporters. MLKT geeft een verfrissende kijk op ledenwerving en zorgt er voor dat het sportaanbod van de sportclub voorziet in de veranderende vraag van de sporter. Huidig sportaanbod wordt aangescherpt en nieuwe doelgroepen worden aangeboord.
Wie weten er nou beter welke activiteiten voor jeugd leuk zijn, dan de jongeren zelf? Met WhoZnext geeft Team Sportservice jongeren tussen de 13 en 20 jaar de mogelijkheid invloed uit te oefenen op de activiteiten bij hun sportvereniging. Zij gaan deze activiteiten ook zelf met een team van vijf tot acht jongeren, onder begeleiding van een teamcoach, organiseren. Voor jongeren door jongeren dus! Team Sportservice verzorgt gratis de starttraining op de club.
Wil jouw gemeente of organisatie mensen met een beperking of chronische aandoening dezelfde kansen bieden om te sporten en bewegen? Team Sportservice zet zich in om de sport- en beweegparticipatie op hetzelfde niveau te brengen als mensen zonder beperking. Wij doen dit in een regionale aanpak, want door over gemeentegrenzen heen te kijken ontstaat er aanzienlijk meer aanbod voor de inwoners van uw gemeente. De regiomedewerkers van Team Sportservice vervullen hierbij een spilfunctie.
In Nederland groeien gemiddeld 2 à 3 kinderen per klas op in een gezin met geldzorgen. Zij kunnen niet op voetbal, streetdance, judo, zwemles of muziekles. Deze kinderen sporten en spelen vaak alleen. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie of het lesgeld voor deze kinderen en jongeren.
Betekenis gaat over de waarde en cohesie van sport voor de maatschappij: meer energie bij de mensen, vergroten van plezier, bevorderen van de gezondheid en ook een bijdrage leveren aan het tegengaan van eenzaamheid en kansenongelijkheid. Wij maken sportclubs bewust van de verantwoordelijkheid die zij richting de gemeenschap hebben door hen te inspireren en motiveren een bredere maatschappelijke rol te vervullen dan zij al hebben.
Lokaal sportakkoord: de sportambities in haarlemmermeer
Het Sportakkoord is er om sport toegankelijk te maken voor iedereen in Haarlemmermeer. Via het lokale Sportakkoord spreken partijen uit de sport, maatschappelijke organisaties, bedrijven en de gemeente af hoe zij met elkaar de eigen sport- en beweegambities kunnen bereiken.
Binnen het Sportakkoord zijn er services beschikbaar om jouw sportclub of onderneming verder te laten groeien. Dat kan een opleiding voor trainers zijn, vraagstukken rondom vrijwilligers, ledenbinding, financiering of procesbegeleiding aan bestuursleden.
Onze clubondersteuners denken graag met je mee naar passende ondersteuningsmogelijkheden en dienen hiervoor een aanvraag in.
Onze partner Sportkracht12 biedt een bewezen aanpak om energie te besparen of op te wekken op sportaccommodaties. Door een energiescan wordt inzicht verkregen in de meest rendabele mogelijkheden. Vervolgens wordt een plan van aanpak opgesteld en gekeken naar financieringsmogelijkheden, waarbij Team Sportservice begeleiding biedt bij offertes, subsidies en andere opties.
Dit proces helpt duurzame maatregelen te realiseren, zelfs zonder grote voorinvesteringen. Voor commerciële aanbieders wordt vijftig procent van het begeleidingstraject gesubsidieerd, de rest betalen ze zelf. Kies een door NOC*NSF goedgekeurde partij en start direct met verduurzaming.
Naast de partijen van NOC*NSF zijn er ook subsidies en fondsen die je kan inzetten om de sportaccommodatie te verduurzamen.
De Groene Club is een sportbreed initiatief van de KNVB om sportaccommodaties te verduurzamen. Zij zijn landelijk actief. Hoewel de Groene Club voortkomt uit de KNVB kan elke sportclub met ze aan de slag.
SportStroom ondersteunt al 14 jaar sportverenigingen, die energieneutraal willen worden. Zij zijn landelijk actief en elke sportclub kan met ze aan de slag.
Sportkracht12, de landelijke organisatie waarin alle Provinciale Sport Organisaties zijn verenigd, heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van sportverenigingen bij het verduurzamen. Dit doen ze in nauwe samenwerking met de clubs en met een grote focus op ontzorging. Sportkracht12 heeft een landelijk dekkend netwerk.
Sportief Opgewekt ondersteunt al jarenlang sportaanbieders die willen verduurzamen. Zij zijn landelijk actief en elke sportaanbieder kan met ze aan de slag.
Onder de noemer SportMatch helpt ENGIE sportaccommodaties met verduurzamen. Ze biedt advies en begeleiding voor elk type sportaccommodatie, van welke sport dan ook en is actief in heel Nederland.