Ga naar de inhoud

Sportloket Haarlemmermeer

Nederland heeft een sterke en unieke clubcultuur. De 1,2 miljoen vrijwilligers maken daarbij het verschil. Sportclubs krijgen echter steeds moeilijker voldoende vrijwilligers. Tegelijkertijd wordt het besturen van een sportclub complexer waardoor meer vrijwilligers nodig zijn. Met onze clubondersteuning helpen we sportclubs het fundament op orde te houden.

het fundament van de sportclub: de vrijwilligers

Sportclub hebben steeds meer moeite met het invullen van structurele vrijwilligersfuncties, denk aan een bestuurslid of als trainer, coach of begeleider. Vrijwillige inzet gebeurt steeds meer op incidentele basis. Thema’s als een positieve sportcultuur, nieuwe wetgeving en maatschappelijke uitdagingen vragen steeds meer tijd van vrijwilligers. Daarnaast zijn er uitdagingen op het gebied van inclusie en diversiteit en is het vrijwilligerskader vaak geen goede afspiegeling van de vereniging (leden) zelf.

Sportclubs staan onder druk en hebben ondersteuning nodig om het fundament op orde te houden. Wij helpen clubs met advies en ondersteuning, gericht op het creëren van duurzame effecten. Onze aanpak kenmerkt zich door actie- en resultaatgerichtheid.

Wat kunnen we betekenen voor sportclubs in de Haarlemmermeer?

Lokaal sportakkoord: de sportambities in haarlemmermeer

Het Sportakkoord is er om sport toegankelijk te maken voor iedereen in Haarlemmermeer. Via het lokale Sportakkoord spreken partijen uit de sport, maatschappelijke organisaties, bedrijven en de gemeente lokaal af hoe zij met elkaar de eigen sport- en beweegambities kunnen bereiken. Met als doel de toekomstbestendigheid van sport te vergroten. Iedere sportclub kan op elk moment instappen en meedoen.

Haarlemmermeerse Richtlijn Veilig Sportklimaat?

Overal met plezier, veilig, eerlijk en zorgeloos kunnen sporten. Dat is één van de centrale ambities van het landelijk Sportakkoord. Een sociaal veilige sport, waar geen ruimte is voor grensoverschrijdend gedrag, vraagt om actieve aandacht van alle betrokkenen in de club.

Een sociaal veilige sport begint bij een goede basis. Sluit onnodig risico uit en zorg voor goede randvoorwaarden rondom de preventie van grensoverschrijdend gedrag.

In Haarlemmermeer hebben we de Haarlemmermeerse Richtlijn Veilig Sportklimaat. Onze ambitie is dat alle sportclubs in Haarlemmermeer voldoen aan deze richtlijn.

Hoe toekomstbestendig is jouw club? Doe de clubscan.

Vitale sportclubs hebben een sterke, toekomstbestendige basis en dragen hierdoor bij aan onze doelstelling dat alle inwoners de mogelijkheid hebben om te sporten en bewegen.

Ontdek hoe jouw club scoort op thema’s als kader en vrijwilligers, leden en sportaanbod, financiën, accommodatie of positieve sportcultuur. Per thema ontvang je een terugkoppeling, waardoor je de sterke en minder sterke punten van jouw club in beeld krijgt.

Onze tip! Reserveer een uurtje tijdens de bestuursvergadering en vul de scan gezamenlijk in.

Coaching voor je technisch kader?

Onze clubkadercoaches (CKC) begeleiden trainers op pedagogisch en didactisch gebied. Dit bevordert plezier en ontwikkeling, waardoor trainers en jeugdleden langer bij de club blijven. De CKC werkt praktijkgericht en ontwikkelt een op maat gemaakt plan na gesprekken met het clubbestuur. Door één-op-één begeleiding tijdens trainingen en wedstrijden krijgen trainers direct praktische handvatten.

Heb jij interesse in trainersbegeleiding op de club?

Meer in Kortere Tijd

Meer vrijwilligers? Meer sponsors? Meer Leden? Maak kennis met onze trainingen en methodiek om sneller vrijwilligers, sponsors en leden aan trekken voor jouw sportclub.

Onze succesformule Meer in Kortere Tijd is het platform voor jouw clubvraagstukken. Vraag ernaar bij jouw clubondersteuner.

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Elke 6-8 weken delen we het belangrijkste nationale en lokale nieuws rondom clubondersteuning. 

Verduurzaming van je sportaccommodatie

Onze partner Sportkracht12 biedt een bewezen aanpak om energie te besparen of op te wekken op sportaccommodaties. Door een energiescan wordt inzicht verkregen in de meest rendabele mogelijkheden. Vervolgens wordt een plan van aanpak opgesteld en gekeken naar financieringsmogelijkheden, waarbij Team Sportservice begeleiding biedt bij offertes, subsidies en andere opties.

Dit proces helpt duurzame maatregelen te realiseren, zelfs zonder grote voorinvesteringen. Voor commerciële aanbieders wordt vijftig procent van het begeleidingstraject gesubsidieerd, de rest betalen ze zelf. Kies een door NOC*NSF goedgekeurde partij en start direct met verduurzaming.

Naast de partijen van NOC*NSF zijn er ook subsidies en fondsen die je kan inzetten om de sportaccommodatie te verduurzamen.

De Groene Club is een sportbreed initiatief van de KNVB om sportaccommodaties te verduurzamen. Zij zijn landelijk actief. Hoewel de Groene Club voortkomt uit de KNVB kan elke sportclub met ze aan de slag. 

SportStroom ondersteunt al 14 jaar sportverenigingen, die energieneutraal willen worden. Zij zijn landelijk actief en elke sportclub kan met ze aan de slag.

Sportkracht12, de landelijke organisatie waarin alle Provinciale Sport Organisaties zijn verenigd, heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van sportverenigingen bij het verduurzamen. Dit doen ze in nauwe samenwerking met de clubs en met een grote focus op ontzorging. Sportkracht12 heeft een landelijk dekkend netwerk.

Sportief Opgewekt ondersteunt al jarenlang sportaanbieders die willen verduurzamen. Zij zijn landelijk actief en elke sportaanbieder kan met ze aan de slag.

Onder de noemer SportMatch helpt ENGIE sportaccommodaties met verduurzamen. Ze biedt advies en begeleiding voor elk type sportaccommodatie, van welke sport dan ook en is actief in heel Nederland.

Op de website van Energieloket Haarlemmermeer vind je informatie en activiteiten gericht op het verduurzamen van (sport)accommodaties.

Onze clubondersteuners helpen je graag verder