Ga naar de inhoud

Maira (19) uit Nieuw-Vennep is topjudoka: “Ooit wil ik op de Olympische Spelen staan”

Sporter in Beeld is een rubriek door en in samenwerking met HCnieuws

“Als je bij judo wordt verwurgd, hoort dat er gewoon bij en ga je weer door.” Jan Aukes

NIEUW-VENNEP Ze is als topjudoka al zes keer Nederlands kampioen geweest, is juridisch dienstverlener in opleiding en nog maar 19 jaar oud. De Vennepse Maira Medema is gewend om hard te werken voor haar droom, ook al hoort daar af en toe wat pijn bij.

Het was nog even spannend, maar deze zomer heeft Maira toch haar havo-diploma aan het Haarlemmermeer Lyceum gehaald. Twee jaar eerder slaagde ze al voor de mavo, daarom kijkt ze extra uit naar haar volgende stap aan de Hogeschool Leiden. Als ze vooruit kijkt naar wat ze met haar studie kan, ziet ze zichzelf mensen advies geven in lastige situaties, zoals bij financiële problemen. “Ik vind het belangrijk dat ik mijn studie gewoon afrond en judo niet het enige is wat ik kan.”

De Vennepse woont met haar 23-jarige broer bij haar ouders en heeft voorlopig geen plannen om te verhuizen. “In Leiden ben ik in één treinrit. Het is wel anders dan de vijftien minuten fietsen naar mijn middelbare school, maar goed te doen.”

Op het Haarlemmermeer Lyceum is Maira gewend om topsport goed met haar opleiding te kunnen combineren. De school heeft een zogenaamde LOOT-status, die topsporters helpt met een flexibel rooster. Of haar nieuwe opleiding ook zulke faciliteiten biedt, weet Maira nog niet tijdens het gesprek. “Het is altijd één van de eerste vragen die ik stel, maar ik kan het me niet goed herinneren. Dat vind ik nog wel even spannend.”

Vier dagen voor een wedstrijd moest ik er nog twee kilo afkrijgen

Maira traint zeven keer per week. Alleen op dinsdag traint ze niet bij Judo Yushi, maar met de nationale ploeg in sportcentrum Papendal bij Arnhem. Ook buiten haar trainingen is ze constant met judo bezig. “Ik denk altijd na over wat ik wel of niet eet. Voeding speelt een grote rol in de sport, vooral om af te vallen voor de gewichtsklassen.” Jarenlang judoot ze in de klasse tot 48 kilo, waarvoor ze soms veel én snel moest afvallen. “Vier dagen voor een wedstrijd woog ik dan nog 50 kilo en moest ik twee kilo eraf krijgen. Dat deed ik door heel veel te sporten, zweten en op mijn voeding te letten. Ik at bijvoorbeeld alleen ontbijt en avondeten en dronk geen water.”

Tekst gaat verder onder de foto.


Maira met haar trainingsmaatje in actie bij Judo Yushi. – Jan Aukes

“Op de toernooidag voelde ik me dan heel slap. De laatste weging is de avond ervoor, dus je kunt tussendoor nog wel wat gemiste voedingsstoffen innemen. Maar er zijn ‘random’ weegmomenten op de wedstrijddag, waar je maar vijf procent boven het maximale gewicht mag zitten. Ik stond daardoor vaak niet op mijn topniveau op de mat. In Nederland ging dat nog wel, maar in Europa is het niveau hoger en zijn de wedstrijddagen langer.”

GROTE VERANDERING

Het afvallen valt Maira steeds zwaarder. Dat geeft voor haar de doorslag om begin dit jaar naar een hogere gewichtsklasse, 52 kilo, te gaan. Een “spannende” stap, mede omdat ze in haar vorige klasse zulke goede resultaten boekte. In november werd Maira nog Nederlands kampioen judo voor meiden van 21 jaar en ouder. “Ik ging daarheen om ervaring op te doen. Dat ik zou winnen, had ik niet verwacht. Maar bij judo kan iedereen winnen van elkaar: één klein foutje en je verliest het duel.”

Tekst gaat verder onder de foto.


Een trotse, negenjarige Maira bij Judo Yushi in Nieuw-Vennep na haar winst.

“De meiden tegen wie ik het nu opneem, zijn een stuk groter en sterker”, vervolgt ze. “Zelf heb ik moeite om aan een gewicht van 52 kilo te komen. Daardoor voelt het alsof ik weer bij nul begin. De Olympische Spelen waren in de vorige klasse haalbaar, maar nu moet ik eerst bij de Nederlandse top zien te komen. Ik hoop dat ik over een jaar weer op hetzelfde niveau zit.” Toch blijft de droom van de zesvoudig Nederlands kampioen onveranderd: “Ooit wil ik op de Olympische Spelen staan.” 

JAPANSE TERMEN

Maira staat al op jonge leeftijd op de mat. “Volgens mij was ik zeven of acht jaar. Ik ging met mijn neefje mee naar vriendjesdag en ben nooit meer weggegaan.” Dat ze talent heeft, wordt duidelijk als ze tijdens haar eerste clubcompetitie van alle vijftig deelnemers wint. De hoogste judograad, de zwarte band, verdient ze door Nederlands kampioen onder 18 jaar te worden. “Normaal moet je examen doen, maar dat heb ik daardoor nooit hoeven doen.” Daardoor ontbreekt het Maira heel soms aan kennis van de Japanse termen, die in het judo veel worden gebruikt. “Dan moet ik aan iemand vragen welke worp wordt bedoeld”, zegt ze lachend. 

Tekst gaat verder onder de foto.


Maira voert haar favoriete worp uit: een Uchi Mata. – Jan Aukes

Maira’s favoriet was tot begin dit jaar de Uchi Mata, een heupworp. In haar nieuwe gewicht houdt ze van een goede schouderworp. “Dat is er één waarbij je onder iemand kruipt, dat werkt voor mij goed bij die lange meiden.”

PIJN

Maira’s vaste trainingsmaatje is met 63 kilo een stuk zwaarder dan zij. “Dat werkt goed. Van trainen met iemand die 46 kilo is, word ik niet beter.” Lachend: “Soms vergeet hij dat ik kleiner en minder zwaar ben, dan gooit hij wat harder dan de bedoeling is.” Maar aan pijn is de judoka wel gewend. Ze laat twee vingers zien, waarmee ze haar handpalm niet meer kan aanraken. “De grepen zijn best stevig. Als je je lostrekt, voel je soms een knak. Ik ben een aantal keer hard op mijn schouder gevallen en heb verschillende spierscheurtjes gehad.”

KNOCK-OUT

Dat ‘harde’ van de sport spreekt Maira juist aan. “Bij voetbal liggen getackelde spelers op de grond en maken stampij. Als je bij judo wordt verwurgd, hoort dat er gewoon bij en ga je weer door. Als je tijdens een training moet kotsen, kijkt niemand daar raar van op.” Gelijk aan de hardheid van de sport staat volgens Maira het respect. “Er wordt heel respectvol met elkaar omgegaan. Als je bij een verwurging bijvoorbeeld afklopt, stopt de ander meteen, anders word je gediskwalificeerd. Ik ben zelf nog nooit knock-out gegaan. Tijdens een wedstrijd in Engeland vorig jaar tikte een meisje mij niet aan, waardoor ik niet wist dat ze knock-out ging. Dat vond ik wel even spannend.”

Tekst gaat verder onder foto.


Maira geniet zichtbaar tijdens de training. – Jan Aukes

Als Maira niet met judo bezig is, doet ze ‘gewoon’ wat andere leeftijdsgenoten ook doen: zich bezig houden met vrienden, huiswerk, Netflix en hier en daar naar een feestje. “Maar als ik de week erna een toernooi heb, zit ik er wel anders in. Dat vind ik soms heel jammer. Maar als ik op de Olympische Spelen wil staan, moet ik dat ervoor over hebben.”