Ga naar de inhoud

Vertrouwenscontactpersoon

Een vertrouwenscontactpersoon (VCP) zorgt ervoor dat iedereen op de club met vragen, zorgen of mogelijke meldingen weet bij wie ze terrecht kunnen en wat mogelijke vervolgstappen zijn.

Een vertrouwenscontactpersoon helpt bij incidenten die gaan over grensoverschrijdend gedrag, zoals pesten, intimidatie, agressie en discriminatie. Ook helpt een vertrouwenscontactpersoon de club bij preventie van grensoverschrijdend gedrag en de implementatie van bijvoorbeeld de gedragscode.

Een onmisbare schakel dus voor het opvolgen én voorkomen van grensoverschrijdend gedrag.

Beantwoord je alle drie de vragen met ‘ja’ dan voldoet jouw vereniging aan alle gestelde voorwaarden van een vertrouwenscontactpersoon.

Waaier Vertrouwenscontactpersoon

Áls VCP krijg je vaak maar weinig vragen of meldingen. Gelukkig maar!

Maar hoe zat het ook alweer? Wat is je rol als VCP en wat kan je doen als iemand zich bij je meldt? Wat houdt de meldplicht ook alweer in? En hoe kan ik mijn bestuur adviseren over preventiebeleid? Allemaal vragen die in je opleiding aan de orde zijn gekomen en waarvan we ons kunnen voorstellen dat de kennis een beetje is weggezakt. 

Gebruik deze waaier als naslagwerk wanneer je toch te maken krijgt met een vraag of melding. Ben je vertrouwenscontactpersoon? Vraag dan de waaier aan of download de digitale versie.

Opleiding vertrouwenscontactpersoon

De rol van vertrouwenscontactpersoon vraagt om gespreksvaardigheden, een integere houding en kennis van de sportnetwerken. De opleiding bestaat uit theorie en praktijklessen. Wij vinden het belangrijk dat elke vertrouwenscontactpersoon deze opleiding heeft gevolgd.  

Regelmatig bieden wij de opleiding tot vertrouwenscontactpersoon in de sport aan. Dit doen we in samenwerking met Centrum Veilige Sport Nederland / NOC*NSF en is helemaal gratis.

De opleiding duurt twee avonden. Tijdens de opleiding besteden we aandacht aan de positie die jij als vertrouwenscontactpersoon inneemt op de vereniging als er sprake is van ongewenst gedrag. Hoe vang je iemand op die iets komt melden of vragen? Waar kan een beschuldigde terecht? Hoe kan het bestuur ondersteund worden wanneer er een melding is? Ook het ontwikkelen van preventiebeleid komt uitvoerig aan bod. Je oefent verder gesprekstechnieken en bespreekt samen met de trainer verschillende casussen.

Meld je aan voor de opleiding

Op 3 en 10 december organiseren we weer een nieuwe VCP opleiding. Schrijf je nu in.

Terugkomdag voor vertrouwenscontactpersonen

Het is belangrijk om regelmatig een bijscholing te volgen. Niet alleen om de kennis up-to-date te houden, kennis en ervaring uit te wisselen met andere vertrouwenscontactpersonen, maar ook om op de hoogte te blijven over nieuwe ontwikkelingen.

Maak je VCP bekend binnen de club

Een vertrouwenspersoon moet goed bekend en bereikbaar zijn binnen de organisatie. Vermeld contactgegevens op de website en in de nieuwsbrief. Om de VCP binnen de club meer bekendheid te geven, kun je een poster ophangen. We maken de poster gratis op in een kleur naar keuze en met het logo van jouw club.

Meer informatie

Op de website van het NOC*NSF staat veel informatie over de rol van een VCP binnen de club, het aanstellen van de juiste persoon en de opleiding. Verder vind je hier handige tips, voorbeeldteksten voor de website en het meldformulier.

Onze Specialist staat voor je Klaar

Ruben Faber

Clubondersteuner