Ga naar de inhoud

High5spel

Het High5spel bevordert een positieve sportcultuur bij jeugdteams van zes t/m twaalf jaar. Het spel zorgt voor meer plezier en respect in het team. Daar plukt de hele vereniging, inclusief tegenstanders de vruchten van! Voor €12,95 per spel kan iedere jeugdtrainer aan de slag!

Wat is het High5spel?

Aan de hand van een stelling, rollenspel of quiz wordt op een leuke en speelse manier toegewerkt naar tien teamafspraken, verdeeld over vijf thema’s: de scheidsrechter, materiaal en omgeving, de tegenstander, het resultaat en ons team. De spelers bepalen zelf wat zij afspreken en zetten hier na het spelen van het spel hun handtekening onder. De begeleiding van het spel is in handen van de leider of trainer van het team.

Het gedrag van kinderen is wel veranderd na het spelen van het spel. Bijvoorbeeld hoe zij omgaan met het materiaal.

Door afspraken te maken in het bijzijn van de kinderen en ouders kunnen we hier als trainers makkelijk op terugvallen.

Je ziet dat het maken van duidelijke afspraken het plezier bij de kinderen, trainers en ouders vergroot.

speluitleg: Hoe speel je het High5spel?

Je staat op het punt om het ‘High5spel’ te spelen! Een leuk spel waarmee jullie nog meer plezier kunt krijgen in het sporten. Na dit spel hebben jullie niet alleen gezellig aan de teambuilding gewerkt, maar ook een paar afspraken met elkaar gemaakt. Want hoe willen jullie bijvoorbeeld met elkaar of de tegenstander omgaan?

Het hele team doet mee! En dat wil zeggen: alle spelers, de trainersleiders en ouders. Maar let op: net als met sporten draait het in het spel om de spelers. Ouders en begeleiding blijven net als bij de wedstrijd aan de zijlijn. Verdeel de volgende rollen om het spel in goede banen te leiden. Je hebt nodig:

En natuurlijk: enthousiaste spelers!

De spelbegeleider: dit kan iemand van de begeleiding zijn. Hij of zij zorgt ervoor dat het spel goed verloopt en dat iedereen elkaar met respect behandelt.

Een notulist: bijvoorbeeld een leider of een ouder zijn. Hij of zij schrijft de gemaakte afspraken op.

Als spelbegeleider moet je deze punten vooraf even goed doornemen. Het belangrijkste is om een sfeer te creëren waarin iedereen zijn eerlijke mening durft te geven. Dat kan door middel van deze tips:

  • Als er iemand aan het woord is laat je diegene uitpraten.
  • De spelbegeleider bepaalt wie er aan de beurt is. Dit is elke ronde iemand anders, zodat er zo veel mogelijk spelers aan de beurt komen. Bij een groot team kan het zijn dat niet iedereen aan de beurt komt bij het kiezen van een kaart, maar dat is niet erg voor het maken van de afspraken.
  • De bedoeling is dat iedereen actief meedoet. Want je moet het samen doen. Dat betekent niet dat je alles zo maar mag roepen, maar dat je laat zien dat je meedenkt en stemt.
  • Ben je het ergens niet mee eens? Dat kan, maar zeg dit op een rustige manier en laat vooral weten wat je wél een goed idee vindt.

Dit spel kun je bij verschillende sporten spelen. Het kan zijn dat er in het spel net een ander woord gebruikt wordt dan dat jij gebruikt. Hieronder staan een paar termen uit het spel en wat hiermee ook bedoeld wordt:

  • Coach. Dit kan ook een leider, trainer, etc. zijn.
  • Scheidsrechter. Dit kan ook een jury, grensrechter, spelbegeleider, etc. zijn.
  • Veld. Dit kan ook de baan, een parcours, zwembad, zaal etc. zijn.

Voor jullie liggen elf spelkaarten met op de achterkant één van deze vijf thema’s: resultaat, de tegenstander, de scheidsrechter, ons team en materiaal. De speler die op dat moment aan de beurt is kiest een thema en daarmee een kaart en een opdracht (rollenspel of stelling).

Elke kaart eindigt met een stelling die de spelbegeleider gebruikt om het gesprek te beginnen. Jullie gaan bedenken of je het eens of oneens bent met deze stelling en hier daarna over discussiëren. Wie is het eens met de stelling? Steek je groene kaart omhoog. Ben je het oneens, dan steek je de rode kaart omhoog.

Na het stemmen en de discussie maak je een eigen teamafspraak. Deze kan worden opgeschreven in de vorm ‘als…, dan…’. Op de onderkant van elke speelkaart staat al een begin van zo’n afspraak opgeschreven. Dit kunnen jullie als voorbeeld nemen, maar het hoeft niet altijd letterlijk overgenomen te worden. Zorg er wel voor dat je de afspraak op zo’n manier opschrijft dat (bijna) iedereen zich hierin kan vinden. Afspraak goedgekeurd? Schrijf de teamafspraak op jullie afsprakenkaart.

Zijn de kaarten op, dan zijn jullie klaar met spelen! Als het goed is hebben jullie elf mooie teamafspraken op een rijtje staan. Laat de afsprakenkaart rondgaan zodat iedereen, ook de ouders en begeleiding, zijn of haar handtekening erop kan zetten. Op deze manier laten jullie zien dat jullie gemotiveerd zijn om je hier ook écht aan te gaan houden! Het beste is om iedereen een kopie van deze kaart te geven, maar jullie kunnen ook een foto ervan in jullie team WhatsApp-groep zetten. Of als jullie hier een eigen idee voor hebben is dat natuurlijk ook helemaal goed. En vergeet niet om elkaar regelmatig te herinneren aan de afspraken.

Zit je klaar om met jouw team het High5spel te spelen? Dan kun je hier de gemaakte teamafspraken op de meegeleverde afsprakenkaart invullen, of online via het teamafspraken formulier. Je ontvangt de afspraken dan direct per e-mail, zodat je deze kunt delen met jouw team!

Voor gemeenten: High5spel & Sportakkoord perfecte match!

Het thema Sociaal veilige sport heeft als doel een basis te creëren waar iedereen veilig en met plezier kan sporten en sport beleven. Hiermee wordt het fundament van de sport verstevigd.

De basiseisen van sociaal veilige sport vormen daarbij de kern. Dat is de absolute basis, maar is er meer nodig. Het gezamenlijk afspreken, bespreken en aanspreken van/op normaal en wenselijk gedrag hoort ook bij de aanpak, evenals een positieve bijdrage en het versterken van een positief sportklimaat, voor topsport en breedtesport. Het High5spel kan hierbij helpen!

Winnen en verliezen

Plezier in sport is het fundament voor een leven lang sporten en bewegen. Winnen en verliezen horen bij de sport en dat kan leiden tot spanningen. Dit mag echter nooit ten koste gaan van het plezier van het sportende kind. Dat vraagt aandacht van iedereen en om ondersteuning van bestuurders, trainers, begeleiders en ouders om dit klimaat te creëren. Dit alles met als doel de jeugd langer aan de sport te binden en de kans te vergroten dat zij op latere leeftijd actief blijven binnen een sportvereniging als sporter en als vrijwilliger.

Ondersteuning

Vanuit de services rondom het Sportakkoord zijn verschillende interventies aan te vragen, die zijn gericht op besturen, trainers en ouders. Het High5spel stelt echter het kind centraal. Samen met de vrijwilligers en ouders maken de kinderen op een speelse manier zelf afspraken over omgangsvormen, waardoor het draagvlak groot is en iedereen elkaar ook kan aanspreken op de gemaakte afspraken. Het High5spel kan aan clubs worden aangeboden vanuit het uitvoeringsbudget van een lokaal Sportakkoord en is een hele laagdrempelige manier om het thema direct bij de juiste doelgroep bespreekbaar te maken.

Neem direct contact op

Partners