Nederland heeft een sterke en unieke clubcultuur. De 1,2 miljoen vrijwilligers maken daarbij het verschil. Sportclubs krijgen echter steeds moeilijker voldoende vrijwilligers. Tegelijkertijd wordt het besturen van een sportclub complexer waardoor meer vrijwilligers nodig zijn. Met onze clubondersteuning helpen we sportclubs het fundament op orde te houden.
Wat is clubkadercoaching?
Plezier en progressie zijn belangrijke factoren bij sporters om te blijven sporten. Trainers en coaches spelen hierin een doorslaggevende rol. Het vergt veel kennis en ervaring om een groep jeugdsporters succesvol te begeleiden.
Hoe krijg je iedere sporter actief en betrokken?
Hoe zet je het sporten bij een sportclub in als middel voor de sociale en persoonlijke ontwikkeling?
Hoe zorg je voor een gevoel van ‘erbij horen’ bij de jonge sporters?
De clubkadercoach is een professional die de vereniging gedurende één seizoen ondersteunt bij het opzetten en borgen van een pedagogisch-didactisch verantwoord trainersbeleid. Hierin adviseert de clubkadercoach op bestuurlijk en uitvoerend niveau. Daarnaast leidt hij de trainers en het technisch kader op. De clubkadercoach zorgt dat ná zijn vertrek de rol wordt overgenomen door trainersbegeleiders van de club zelf. De clubkadercoach heeft met zijn coaching een sleutelrol als het gaat om vitalere sportverenigingen met een positieve sportcultuur.
DE 4 FASES VAN CLUBKADERCOACHING
Fase 1 Kennismaking
De clubkadercoach bepaalt, in overleg met de gemeente welke sportclubs in aanmerking komen voor clubkadercoaching. Vervolgens volgt er een kennismakingsgesprek met de sportclub. De sportclub heeft 4 weken om te besluiten of ze willen samenwerken met de clubkadercoach. Om deel te nemen aan het traject, moet een sportclubs voldoen aan de randvoorwaarden die door NOC*NSF opgesteld zijn. De ervaring leert dat de randvoorwaarden essentieel zijn voor het succes van clubkadercoaching.
Wanneer het duidelijk is dat een club aan de slag wil worden er afspraken gemaakt over de precieze opdrachtformulering. Hierbij wordt de lokale clubondersteuner en van de desbetreffende bond betrokken en de vertegenwoordiging van de vereniging.
Fase 2 De Opstart
De tweede fase van het traject is de opstartfase. Tijdens de opstartfase staat het matchen met de clubkadercoach centraal. De clubkadercoach wordt geïntegreerd en ondersteund door de twee contactpersonen binnen de vereniging. Het doel van de opstartfase is het breed kenbaar maken van de clubkadercoach binnen de vereniging en de cultuur binnen de vereniging te ontdekken. Tijdens de opstartfase staan de volgende onderwerpen centraal:
Bekendmaking binnen de vereniging
Startbijeenkomst
Kennismaken trainers
Kennismaken team/kinderen
0-meting technisch kader en startfoto
Gesprekken besturen en/of commissies en input 0-meting toelichten
Fase 3 De Uitvoering
De derde fase in het traject is de uitvoeringsfase. De uitvoeringsfase richt zich op het organiseren en uitvoeren van de trainingsbegeleiding. De uitvoerende werkzaamheden bestaan uit een aantal pijlers:
Jaarplanning
Individuele gesprekken
Begeleiden en coachen uitvoerend kader
1- meting
Evaluatiegesprekken
Fase 4 De Overdracht
De clubkadercoach is in de gemeente Hilversum maximaal één sportseizoen werkzaam binnen de afgesproken sportclubs. Na de uitvoeringsfase vindt de overdrachtsfase plaatst. De overdrachtsfase is tevens de belangrijkste fase van het traject.
Lokaal sportakkoord: de sportambities Hilversum
Het Sportakkoord is er om sport toegankelijk te maken voor iedereen in Hilversum. Via het lokale Sportakkoord spreken partijen uit de sport, maatschappelijke organisaties, bedrijven en de gemeente lokaal af hoe zij met elkaar de eigen sport- en beweegambities kunnen bereiken. Met als doel de toekomstbestendigheid van sport te vergroten. Iedere sportclub kan op elk moment instappen en meedoen.
De clubkadercoach introduceert trainersbegeleiding op de club
Utrechtse Plus kan helpen met het verduurzamen van jouw vereniging. In samenwerking met de Provincie Utrecht biedt Team Sportservice gratis hulp aan bij jouw verduurzamingstraject. Verduurzaming van sportlocaties is namelijk een belangrijk onderdeel van de duurzaamheidsambities van de provincie Utrecht.
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Elke 6-8 weken delen we het belangrijkste nationale en lokale nieuws rondom clubondersteuning.