Ga naar de inhoud

Clubondersteuning in de Krimpenerwaard

Nederland heeft een sterke en unieke clubcultuur, waarin 1,2 miljoen vrijwilligers het verschil maken. Sportclubs hebben echter steeds meer moeite om voldoende vrijwilligers te vinden. Dit terwijl het besturen van een sportclub steeds complexer wordt en er daardoor juist meer vrijwilligers nodig zijn. Onze clubondersteuners helpen je om het fundament van jouw club op orde te houden en bieden oplossingen voor de complexe problemen waarmee jouw vereniging te maken heeft. Door gebruik te maken van beschikbare kennis, producten en data, en in te spelen op landelijke ontwikkelingen, zijn wij een prikkelende en verbindende partner.

De Rol van de Clubondersteuner

Sportclubs hebben steeds meer moeite om structurele vrijwilligersfuncties, zoals bestuurslid, trainer, coach of begeleider, in te vullen. Vrijwilligerswerk wordt steeds vaker gedaan op incidentele basis. Daarnaast vragen thema’s zoals een positieve sportcultuur, nieuwe wetgeving en maatschappelijke uitdagingen steeds meer tijd van vrijwilligers. Ook zijn er uitdagingen rondom inclusie en diversiteit, waarbij het vrijwilligerskader vaak geen goede afspiegeling is van de vereniging (leden).

Sportclubs staan onder druk en hebben soms hulp nodig om hun basis op orde te houden. De clubondersteuner begrijpt de uitdagingen van sportverenigingen en maatschappelijke organisaties die zich bezighouden met sport en bewegen en weet wat er speelt. Hij adviseert en ondersteunt bij vragen over uitvoering en beleid, met als doel het realiseren van duurzame effecten. Dit kan variëren van nieuw aanbod voor verschillende doelgroepen en accommodatie vraagstukken tot vrijwilligerswerving, efficiënter verenigingsbestuur, verduurzaming, veilig sportklimaat én nog veel meer. Daarnaast kan hij helpen bij het aanvragen van services die op de NOC*NSF servicelijst staan. Onze aanpak is actie- en resultaatgericht, waarbij we samenwerken met gemeenten, sportclubs, sportbonden en bedrijven op lokaal, regionaal en provinciaal niveau.

Sportakkoord krimpenerwaard

Het Sportakkoord Krimpenerwaard is er om sport toegankelijk te maken voor iedereen in de gemeente. Heb je een goed idee voor een nieuw initiatief om meer inwoners te laten sporten en bewegen? Vraag dan een financiële bijdrage aan bij het lokale Sportakkoord.

Het Sportakkoord brengt verschillende domeinen samen om een toekomstbestendige sportsector te realiseren. Door samen afspraken te maken over lokale sport- en beweegambities en hier met elkaar aan te werken, bereiken we meer en bouwen we aan een gezonder en vitaler Krimpenerwaard. Je kan op elk moment instappen en deelnemen.

Wat kunnen we betekenen voor sportclubs?

NOC*NSF Servicelijst

Sportaanbieders hebben te maken met veel uitdagingen. Om jouw vereniging te laten groeien, zijn er binnen het Sportakkoord ruim 250 services beschikbaar. Ook zijn er diverse trainingen en workshops voor bestuurders, clubkader en trainer-coaches. De clubondersteuner kan je adviseren welke service het beste past bij jouw wensen.

Online tool vrijwilligers

Taakie is dé vrijwilligerswervingstool voor sportclubs! Met deze tool kun je eenvoudig en snel leden matchen met taken die ze leuk vinden om te doen. Dit maakt het werven van vrijwilligers niet alleen leuker, maar ook een stuk gemakkelijker. Iemand vinden voor een taak binnen de club is hiermee niet langer een vervelende uitdaging!

Maatschappelijke thema’s

Sport speelt een belangrijke rol in het leven van veel mensen. Daarom wil het NOC*NSF een veilige sportomgeving voor iedereen creëren en een gezonde leefstijl stimuleren. Daarnaast streven zij naar een samenleving waarin écht iedereen mee kan doen en helpen zij bij thema’s, zoals: duurzaamheid en innovatie in de sportsector.

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Elke 6-8 weken delen we het belangrijkste nationale en lokale nieuws rondom clubondersteuning. 

Méér Vrijwilligers in Kortere Tijd

Meer vrijwilligers? Meer sponsors? Meer Leden? Maak kennis met onze trainingen en methodiek om sneller vrijwilligers, sponsors en leden aan te trekken voor jouw sportclub. Meer informatie via de clubondersteuner.

Een positief sportcultuur voor kinderen

Het High5spel bevordert een positieve sportcultuur bij jeugdteams van 6 t/m 12 jaar. Het spel zorgt voor meer plezier en respect in het team. Daar plukt de hele vereniging, inclusief tegenstander, de vruchten van! Voor €12,95 per spel kan iedere jeugdtrainer hiermee aan de slag!

Verduurzaming van je sportaccommodatie

Onze partner Sportkracht12 biedt een bewezen aanpak om energie te besparen of op te wekken op sportaccommodaties. Door een energiescan wordt inzicht verkregen in de meest rendabele mogelijkheden. Vervolgens wordt een plan van aanpak opgesteld en gekeken naar financieringsmogelijkheden. Team Sportservice biedt begeleiding bij offertes, subsidies en andere opties.

Dit proces helpt duurzame maatregelen te realiseren, zelfs zonder grote voorinvesteringen. Voor commerciële aanbieders wordt vijftig procent van het begeleidingstraject gesubsidieerd, de rest betaal je zelf. Kies een door NOC*NSF goedgekeurde partij en start direct met verduurzaming.

Sportkracht12, de landelijke organisatie waarin alle Provinciale Sportorganisaties zijn verenigd, heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van sportverenigingen bij verduurzaming. Dit doen zij in nauwe samenwerking met de clubs, met een sterke focus op ontzorging. Zij beschikken over een landelijk dekkend netwerk.

De Groene Club is een sportbreed initiatief van de KNVB om sportaccommodaties te verduurzamen. Zij zijn landelijk actief. Hoewel de Groene Club een initiatief is van de KNVB, kan elke sportclub hier gebruik van maken. 

SportStroom ondersteunt al 14 jaar sportverenigingen, die energieneutraal willen worden. Zij zijn landelijk actief en elke sportclub kan hier gebruik van maken.

Sportief Opgewekt ondersteunt al jarenlang sportaanbieders die willen verduurzamen. Zij zijn landelijk actief en elke sportaanbieder kan kan hier gebruik van maken.

Onder de noemer SportMatch helpt ENGIE sportaccommodaties met verduurzamen. Ze bieden advies en begeleiding voor elk type sportaccommodatie, van welke sport dan ook en is actief in heel Nederland.

Samen werken we aan een sociaal veilig sportklimaat!

Of je nu jong of oud bent, een lichamelijke of geestelijke beperking hebt, of welke achtergrond dan ook: iedereen moet zich welkom voelen bij jouw vereniging. Met oog voor diversiteit en sociale veiligheid creëert Team Sportservice samen met clubs een inclusieve sportomgeving. Om een sociaal veilig sportklimaat te creëren bieden wij gratis workshops aan voor bestuurders en vrijwilligers die actief zijn op de club. Een voorbeeld daarvan is de vertrouwenscontactpersoon cursus.

Onze clubondersteuners helpen je graag verder!