Positieve gezondheid
Met het concept ‘positieve gezondheid’ wordt gezondheid niet alleen als een losstaand doel gezien, maar ook als middel om andere doelen te bereiken, zoals: ‘meer regie op het eigen leven’, ‘kwaliteit van leven bevorderen’, ‘meedoen in de maatschappij’ en ‘gebruikmaken van sociale netwerken’.
Wij laten ons vanuit dit nieuwe concept inspireren. Positieve gezondheid wordt omschreven als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. Veel mensen vinden dat ze gezond zijn als ze geen lichamelijke klachten hebben en niet ziek zijn. Maar positieve gezondheid is méér dan geen lichamelijke klachten hebben. Het concept Positieve gezondheid kent 6 pijlers waarbij de waarde van sport en bewegen als volgt wordt beschreven.
- Sport en bewegen hebben een positief effect op de lichamelijke functies (waaronder fysiek functioneren, energie, klachten, pijn). Onderzoek wijst uit dat lichaamsbeweging de kans vermindert op ziekten zoals obesitas, hart- en vaatziekten, kanker, COPD en diabetes.
- Sport en bewegen hebben ook een positief effect op mentaal welbevinden van mensen (waaronder cognitief functioneren eigenwaarde, respect, veerkracht). Er zijn diverse relaties aangetoond tussen sporten en het cognitief vermogen, het opbouwen van vertrouwen (vooral bij kinderen van belang) en het vrijkomen van endorfine (gelukshormoon) bij duursporters.
- De relatie tussen sporten, bewegen en de spiritueel-existentiële dimensie is lastiger te leggen. Toch kan sporten zingevend zijn en is het nastreven van doelen en idealen van mensen in de sport aan de orde van de dag.
- Onder de dimensie kwaliteit van leven horen begrippen als geluk beleven, genieten, lekker in je vel zitten, levenslust en balans. Begrippen die ervaren sporters zeker koppelen aan hun sportbeleving. Wie kent niet het gevoel na het sporten dat je toch blij bent dat je bent gaan sporten in plaats van op de bank te blijven zitten.
- Sporten en bewegen dragen ook bij aan het sociaal-maatschappelijk participeren van mensen. Niet alleen door bijvoorbeeld het sporten in groepsverband waarbij het aangaan van sociale contacten en betekenisvolle relaties belangrijke facetten zijn. Ook zijn er vele mensen actief als vrijwilliger bij sportverenigingen.
- Tenslotte volgt de pijler ‘dagelijks functioneren’. Het gaat hier om onder andere het kunnen verrichten van de algemeen dagelijkse levensverrichtingen (ADL). Bij ouderen kan de achteruitgang in ADL-activiteiten als zelfstandig opstaan en aankleden kan met sport en bewegen worden voorkomen of vertraagd.
Positieve gezondheid stimuleren
GLI
Een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is er voor mensen met overgewicht of obesitas. Het GLI-programma duurt twee jaar en bestaat uit groepsbijeenkomsten (gemiddeld 12) en individuele contactmomenten met jouw zorgverlener die het GLI-programma aanbiedt. Tijdens de groepsbijeenkomsten is er niet alleen aandacht voor (gezond) bewegen maar krijg je ook advies over gezonde voeding en gezonde eetgewoontes. De GLI is er op gericht een gezonde leefstijl aan te leren en deze ook te behouden op lange termijn.
- Niet iedereen met overgewicht komt in aanmerking voor een GLI. Je moet in ieder geval een zorgverzekering hebben en:
- Een BMI vanaf 25 én een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of een verhoogd risico op diabetes 2.
- Een BMI vanaf 30. Dan heb je een doorverwijzing van huisarts nodig.
Fit@LIFE
Fit@Life is een gezondheidsprogramma waar een geselecteerde groep deelnemers aan de slag gaat met een gezonder leven. Het programma is bedoeld om mensen te helpen een gezonde levensstijl aan te leren. Middels een 10 weekse intensieve cursus waarbij bewegen en lessen over voeding centraal staan, zal de deelnemer meer bewust worden van het gezonder leven. Na de cursus zal de deelnemer verbonden worden aan een bestaande activiteit of zal er een nieuwe activiteit opgezet worden.
Welzijn op recept
De huisarts of een andere eerstelijnszorgverlener verwijst de patiënt met psychosociale klachten door naar een welzijnscoach. Het primaire doel is het verhogen van het welbevinden. Sociale contacten en deelname aan bepaalde activiteiten hebben een directe invloed op het welzijn, samen met de cliënt maakt de welzijnscoach een programma op maat. Met deze individuele benadering van de cliënt (denk aan vrijwilligerswerk, bewegingsprogramma’s of creatieve activiteiten) ervaren de deelnemers meer levensvreugde én een betere gezondheid.
Meer weten over deze interventies? Of heb je vragen over het onderwerp gezondheid in de gemeente Krimpenerwaard? Neem dan contact op met Cyril van den Wijngaard. Zij helpt je graag verder!
Onze specialist staat voor je klaar!
Cyril van den Wijngaard
JOGG-regisseur en Buurtsportcoach Plus & Gezondheid. Intermediair bij het Jeugdfonds