Ga naar de inhoud

Gezondheid & Sport

Team Sportservice zet zich in om de positieve gezondheid van inwoners uit de gemeente Krimpenerwaard te bevorderen via diverse interventies en aanpakken. Via de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI), Fit@LIFE en Welzijn op Recept ondersteunen we Krimpenerwaarders bij het verbeteren van hun leefstijl. We bieden persoonlijke begeleiding en verwijzen, indien nodig, inwoners door naar passende trajecten. Samen werken we aan een gezonder Krimpenerwaard!

Positieve gezondheid

Met het concept ‘positieve gezondheid’ wordt gezondheid niet alleen gezien als een doel op zich, maar ook als middel om andere belangrijke doelen te bereiken. Denk aan meer regie over het eigen leven, een hogere kwaliteit van leven, actieve deelname aan de maatschappij en nog veel meer.

Wij laten ons inspireren door dit brede concept, dat gezondheid omschrijft als het vermogen om je aan te passen en zelf de regie te voeren, ondanks sociale, fysieke en emotionele uitdagingen. Veel mensen vinden dat ze gezond zijn als ze geen lichamelijke klachten hebben en/of niet ziek zijn. Gezondheid gaat echter verder dan dat. Het concept is gebaseerd op zes pijlers waarin sport en bewegen een belangrijke rol spelen.

Lichamelijke functies
Sport en Bewegen hebben een bewezen positief effect op je fysieke gezondheid, zoals meer energie en minder klachten of pijn. Regelmatig bewegen vermindert het risico op aandoeningen, zoals obesitas, hart- en vaatziekten, kanker, COPD en diabetes.

Mentaal welbevinden
Sport en bewegen verbetert onder meer het cognitieve functioneren, zelfvertrouwen en veerkracht. Daarnaast heeft het een positieve invloed op de aanmaak van endorfine, het gelukshormoon, wat zorgt voor een positieve stemming en stressvermindering.

Spiritueel-existentiële dimensie
Hoewel je de relatie minder makkelijk kunt leggen, biedt sport ook zingeving. Het behalen van persoonlijke doelen en/of het nastreven van idealen, zoals doorzettingsvermogen en verbondenheid, spelen vandaag de dag een belangrijk onderdeel in de sportwereld.

Kwaliteit van Leven
Sporten heeft een positieve invloed op begrippen, zoals: geluk, lekker in je vel zitten, levenslust en balans. Het is dan ook logisch dat veel mensen een gevoel van voldoening en trots ervaren nadat zij hebben gekozen om te bewegen in plaats van stilzitten.

Maatschappelijke participatie
Sport verbindt mensen. In groepsverband sporten of tijdens groepsactiviteiten kun je sociale contacten leggen en betekenisvolle relaties opbouwen met anderen. Bovendien zijn veel mensen in Nederland actief als vrijwilliger bij hun club of vereniging.

Dagelijks functioneren
Bij deze pijler gaat het om onder andere het kunnen verrichten van dagelijkse activiteiten, zoals zelfstandig opstaan, lopen of aankleden. Bij ouderen helpt beweging om achteruitgang in deze vaardigheden te vertragen of zelfs te voorkomen, waardoor ze langer zelfstandig blijven.

Projecten die wij draaien om Positieve Gezondheid te stimuleren

GLI

Een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) is bedoeld voor mensen met overgewicht of obesitas. Het programma duurt twee jaar en bestaat uit groepsbijeenkomsten (gemiddeld 12) en individuele contactmomenten met de zorgverlener die het GLI-programma aanbiedt. Tijdens de bijeenkomsten leer je meer over (gezond) bewegen en krijg je praktische adviezen over gezonde voeding en eetgewoontes. Het doel van de GLI is om een gezonde leefstijl aan te leren en deze op de lange termijn te behouden.

  1. Je hebt een zorgverzekering.
  2. Je hebt een BMI van 25 of hoger én een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of diabetes type 2.
  3. Of je hebt een BMI van 30 of hoger een doorverwijzing van je huisarts.

Fit@LIFE

Bij het gezondheidstraject Fit@Life gaat een groep deelnemers de uitdaging aan om de eerste stappen richting een gezonder leven te zetten. Gedurende een intensieve cursus van 10 weken staan bewegen en voedingslessen centraal. Deelnemers worden bewust gemaakt van het belang van een gezonde leefstijl en krijgen praktische handvatten om gezonder te leven. Na de cursus worden zij gekoppeld aan een bestaande activiteit of wordt er een nieuwe activiteit opgezet. Zo blijven zij ook na het traject werken aan een gezonde(re) levensstijl.

Welzijn op recept

De huisarts of eerstelijnszorgverlener verwijst een cliënt met psychosociale klachten door naar een welzijnscoach. Samen met de cliënt stelt de welzijnscoach een persoonlijk programma op maat samen, met als doel het verhogen van het welbevinden. Deze benadering kan bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, creatieve activiteiten of bewegingsprogramma’s omvatten. Sociale contacten en deelname aan activiteiten hebben namelijk een directe invloed op het welzijn van een individu, waardoor deelnemers meer levensvreugde en een betere gezondheid ervaren.

Opleiding tot leefstijlcoach

Momenteel volgt buurtsportcoach Cyril, samen met onze collega uit Schiedam Michelle, de opleiding tot leefstijlcoach. In het komende jaar verdiepen zij zich in de onderwerpen coaching, voeding, slaap, stressmanagement en samenwerking met andere zorgprofessionals.

Na het succesvol afronden van de opleiding mogen zij zich officieel Leefstijlcoach noemen! Dit stelt ons in staat om nog meer en beter maatwerk te leveren aan de inwoners van de Krimpenerwaard.

Wil je meer weten over deze interventies? Of ben je benieuwd wat Cyril voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met haar op!

Onze specialist staat voor je klaar!

Cyril van den Wijngaard