Verenigingen uit de Krimpenerwaard werken aan veilige sportomgeving
Op woensdag 11 en 18 december heeft Team Sportservice een cursus voor vertrouwenscontactpersonen georganiseerd. Vrijwilligers van sportverenigingen uit Zuid-Holland, waaronder verenigingen uit de gemeente Krimpenerwaard, volgden deze cursus. Onder leiding van Erika Hendriks, expert sociale veiligheid bij NOC*NSF, leerden de deelnemers meer over hun rol als vertrouwenscontactpersoon en wat daarbij komt kijken. Tijdens de avonden kregen zij concrete tips, actiepunten en praktische handvatten. Het is nu aan hen om deze opgedane kennis en vaardigheden de komende maanden op hun club of vereniging te implementeren.
Lars Blasweiler, clubondersteuner in de gemeente Krimpenerwaard, benadrukt waarom het essentieel is dat iedere vereniging een vertrouwenscontactpersoon heeft: “Veel inwoners zijn lid van een club of vereniging en brengen hier een groot deel van hun vrije tijd door. Daarom is het belangrijk dat dit een plek is waar iedereen zich veilig voelt en zichzelf kan zijn. De vertrouwenscontactpersoon speelt een sleutelrol in het signaleren, bespreken en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Hij of zij is namelijk het aanspreekpunt voor leden als het gaat om vragen, zorgen of mogelijke meldingen over incidenten, zoals pesten, intimidatie, agressie en discriminatie. In eerste instantie luistert de vertrouwenscontactpersoon en helpt dan de ander op weg met wat ze met hun probleem of klacht kunnen doen.”
Om de continuïteit te waarborgen is Team Sportservice voornemens om in 2025 een terugkomavond te organiseren. Tijdens deze bijeenkomst is er de mogelijkheid om ervaringen te delen, waar nodig tips te ontvangen en aanvullende vragen te stellen. Zo kunnen zij hun rol als vertrouwenscontactpersoon nog beter uitvoeren.
Met dit initiatief werkt Team Sportservice samen met lokale verenigingen aan een sport- en beweegomgeving waar iedereen zich veilig en gerespecteerd voelt en zichzelf kan zijn.