Nederland heeft een sterke en unieke clubcultuur. De 1,2 miljoen vrijwilligers maken daarbij het verschil. Sportclubs krijgen echter steeds moeilijker voldoende vrijwilligers. Tegelijkertijd wordt het besturen van een sportclub complexer waardoor meer vrijwilligers nodig zijn. Met onze clubondersteuning helpen we sportclubs het fundament op orde te houden.
Het Sport- en Vitaliteitsakkoord ‘Wat beweegt Lopik?!’ maakt sport toegankelijk voor iedereen in de gemeente Lopik. Lokale partijen uit de sport, maatschappelijke organisaties, bedrijven en de gemeente werken samen om hun sport- en beweegambities te realiseren. Het doel is om de toekomstbestendigheid van sport te vergroten en meer inwoners in beweging te krijgen. Het Sport- en vitaliteitsakkoord biedt een servicelijst met ondersteuningsmogelijkheden en een uitvoeringsbudget voor maatschappelijke initiatieven.
Wat kunnen we betekenen voor sportclubs in lopik?
Fundament op orde
Wij helpen sportclubs bij het versterken van hun organisatiekracht en het creëren van een gezonde en sociaal veilige sportomgeving. Toekomstbestendige clubs beschikken over voldoende vrijwilligers, leden, financiën, kundige trainers en een positieve sportcultuur. Hoe clubs er voor staan en wat hun (maatschappelijke) ambitie is, achterhalen we met behulp van onze clubscan.
Lees meer over onze diensten binnen dit thema:
De scan meet de vitaliteit van jullie vereniging door middel van enkele vragen. Je ontvangt direct een score per e-mail. Deze score laat zien hoe goed verschillende thema’s georganiseerd zijn en welke gebieden meer aandacht nodig hebben. Zo kunnen jullie als bestuur direct zien waar verbeteringen mogelijk zijn.
Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd (MVKT) is dé methode om meer leden van (sport)clubs te interesseren voor vrijwilligerstaken. In vier workshops worden praktische stappen uitgewerkt. Hierbij is onder meer aandacht voor het inventariseren van alle taken, imagoverbetering van het vrijwilligerswerk, het persoonlijk benaderen van alle leden en vrijwilligersbeleid. De methode is heeft zich sinds 2007 al bij meer dan 2.500 sportclubs bewezen.
Taakie is de digitale assistent vrijwilligerszaken, die het werven van vrijwilligers leuker en makkelijker maakt. Simpel en snel iemand vinden voor een taak of functie binnen de club is niet langer een vervelende uitdaging! Taakie heeft persoonlijk benadering op een slimme manier gedigitaliseerd. https://taakie.nl/
De Utrechtse Plus is het gratis verduurzamingstraject van de provincie Utrecht voor sportverenigingen die willen beginnen of bezig zijn met verduurzamen. Samen met verduurzamingsexperts van het Sport NL Groen platform werken wij aan kleine en grote verduurzamingsmaatregelen. De ambities van de vereniging staan centraal en de ondersteuning wordt op maat geleverd, bijvoorbeeld advies over financieringsmogelijkheden.
We stimuleren het creëren van een sociaal veilige sportomgeving en zorgen zo voor een positieve sportcultuur! Plezier en ontwikkeling zijn belangrijke factoren als het gaat om beginnen met sporten en blijven sporten. Trainers en coaches spelen daarbij een doorslaggevende rol. Team Sportservice helpt sportclubs, bijvoorbeeld bij het (door)ontwikkelen van een pedagogisch klimaat en bij het omarmen van de basiseisen sociale veiligheid, met name voor de jeugd en kwetsbare groepen.
Een groter bereik
Wij helpen clubs om het sportaanbod aan te laten sluiten op de motieven van de sporters en belemmeringen weg te nemen, door samen laagdrempelige campagnes en activiteiten te creëren. Zo worden clubs opener en inclusiever.
Lees meer over onze diensten binnen dit thema:
Wil jouw gemeente of organisatie mensen met een beperking of chronische aandoening dezelfde kansen bieden om te sporten en bewegen? Team Sportservice zet zich in om de sport- en beweegparticipatie op hetzelfde niveau te brengen als mensen zonder beperking. Wij doen dit in een regionale aanpak, want door over gemeentegrenzen heen te kijken ontstaat er aanzienlijk meer aanbod voor de inwoners van uw gemeente. De regiomedewerkers van Team Sportservice vervullen hierbij een spilfunctie. https://www.teamsportservice.nl/lopik/aangepast-sporten/
Sjors Sportief is het kennismakingsactiviteiten boekje in de gemeente Lopik voor inwoners tot 12 jaar. De kennismakingsactiviteiten van aanbieders worden gebundeld in een kleurrijk en speels boekje dat op alle basisscholen in een gemeente worden uitgedeeld. Iedere aanbieder van sport- en creatieve activiteiten wordt onder de aandacht gebracht.
Meer Leden in Kortere Tijd is een workshop van 1 dagdeel of cursus van 3 dagdelen voor sportclubs die op zoek zijn naar nieuwe leden of sporters. Meer Leden in Kortere Tijd geeft een verfrissende kijk op ledenwerving en zorgt er voor dat het sportaanbod van de sportclub voorziet in de veranderende vraag van de sporter. Huidig sportaanbod wordt aangescherpt en nieuwe doelgroepen worden aangeboord.
Informatie opgevraagd bij Sandra.
Meer zichtbare kennis
Wij maken sportclubs bewust van de verantwoordelijkheid die zij richting de gemeenschap hebben door hen te inspireren, motiveren of te ondersteunen een bredere maatschappelijke rol te vervullen dan zij al hebben.
Lees meer over onze diensten binnen dit thema:
Bij een vitale club, horen vitale leden. Onze JOGG-Teamfit coaches zetten zich in voor een gezondere sportomgeving. Ze begeleiden clubs kosteloos en stap voor stap naar een gezonder voedingsaanbod, verantwoord alcoholgebruik en het rookvrij maken van het sportterrein. Sportlocatie — JOGG-Teamfit
Gemeente Lopik zorgt samen met haar partners en buurtsportcoaches voor een structureel en gebiedsgericht sport- en beweegaanbod voor kinderen, jongvolwassenen, inwoners met een beperking, ouderen en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Sportclubs spelen hierin een belangrijke rol, door bijvoorbeeld opmaat gemaakt aanbod aan te bieden of beweegaanbod te faciliteren voor diverse doelgroepen. Benieuwd hoe jouw sportclub meer zichtbare betekenis kan creëren? Neem dan contact op met jouw lokale clubondersteuner.
Lokaal sportakkoord: de sportambities in lopik
Het Sport- en Vitaliteitsakkoord is er om sport toegankelijk te maken voor iedereen in Lopik. Via dit akkoord spreken partijen uit de sport, maatschappelijke organisaties, bedrijven en de gemeente lokaal af hoe zij met elkaar de eigen sport- en beweegambities kunnen bereiken. Met als doel de toekomstbestendigheid van sport te vergroten. Iedere sportclub kan op elk moment instappen en meedoen.