Ga naar de inhoud

Clubondersteuning

Nederland heeft een sterke sociale en unieke sportcultuur. Wij zijn het land van de sportclubs en verenigingen, waar miljoenen sporters actief zijn. Ook 1 miljoen vrijwilligers spelen hierin een belangrijke rol. Onze Clubondersteuners helpen deze sportclubs, technische staf en (bestuurs)leden, zodat zoveel mogelijk sporters samen in beweging komen.

De uitdagingen bij sportclubs en de noodzaak van clubondersteuning

Sportclubs staan onder druk en hebben ondersteuning nodig om het fundament op orde te houden. Thema’s als een positieve sportcultuur, nieuwe wetgeving en maatschappelijke uitdagingen vragen steeds meer tijd. Een greep uit de uitdagingen voor sportclubs:

Hoe gebruiken wij de ambities van het sportakkoord bij Clubondersteuning?

Sportclubs dragen bij aan de positieve gezondheid van inwoners en maatschappelijke- en sociale uitdagingen waar gemeenten voor staan, want sportclubs ‘verenigen’. Helemaal als zij vitaal en toekomstbestendig zijn. Vitale sportclubs hebben het fundament op orde, zijn open en inclusief en zijn bewust van hun maatschappelijke rol.

We omarmen de ambities van het Sportakkoord:

  • Het fundament op orde;
  • Een groter bereik;
  • Meer (zichtbare) betekenis.

Wij houden rekening met de specifieke behoeften en ontwikkelfasen van sportclubs. Het is cruciaal om de organisatiekracht en de (gewenste) maatschappelijke rol van de club te kennen. Hiervoor gebruiken we onze Clubscan en doelgerichte gesprekken met sportclubs. Clubondersteuning gaat verder dan inspiratie en eenmalige actie. We creëren duurzame effecten door sportclubs te ondersteunen bij het ontwikkelen van zelforganiserend en zelflerend vermogen.

Neem direct contact op

hoe kunnen onze clubondersteuners sportclubs helpen?

Deze collega’s helpen sportclubs met het neerzetten van een stevig fundament

Walking football bij ODIN ’59

Het walking football bij de Heemskerkse voetbalclub ODIN ’59 is een project met blijvende impact. Eind 2015 ging onze Clubondersteuner met de sportclub in gesprek over hoe zij een nieuwe doelgroep kon aanspreken en tegelijkertijd meer maatschappelijke impact kon maken. Walking football bleek een schot in de roos.

10 jaar later zijn er wekelijks drie trainingsmomenten op verschillende niveaus, en bonden meer dan 50 (voornamelijk) gepensioneerden uit de omgeving hun voetbalschoenen weer onder. Regelmatig worden aanvullende activiteiten georganiseerd, zoals een wedstrijd tegen mensen met een verstandelijke beperking vanuit een zorginstelling en kennismakingslessen voor mensen die sport willen gebruiken om weer deel uit te gaan maken van het arbeidsproces. Lief en leed wordt met elkaar gedeeld en zo profiteren de deelnemers optimaal van alle voordelen die het samen sporten met zich meebrengt.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief Clubondersteuning van Team Sportservice.

Deze versturen we 6 á 7 keer per jaar met lokaal en nationaal nieuws op het gebied van sport en bewegen.

Vol met tips van je lokale clubondersteuner over verduurzaming, financiering, een veilig sportklimaat en regelingen.