Ga naar de inhoud

Sportakkoord

In Sportakkoord II, vervolg op het Nationaal Sportakkoord, is lokale samenwerking een centraal thema. Gemeenten, clubs, ondernemers in de sport en maatschappelijke partners kunnen samen veel meer bereiken. Team Sportservice is in veel gemeenten trekker van of nauw betrokken bij de uitvoering van Sportakkoord. Samen maken we sport toegankelijk voor iedereen.

Waarom een Sportakkoord?

Het landelijke Sportakkoord heeft als doel sport toegankelijk te maken voor iedereen, in iedere gemeente. In veel gemeenten zijn lokale Sportakkoorden opgesteld. De lokale Sportakkoorden zijn door kernteams uitgewerkt in actieplannen. Iedere sportclub kan hier instappen en meedoen. Door deel te nemen aan het lokale sportakkoord krijg je de kans mee te praten over de toekomst van de sport in jouw gemeente. Ook kun je een beroep doen op ondersteuning of projectbudget.

De ambities van het Sportakkoord

Het Sportakkoord kent zes thema’s (Inclusie en diversiteit, Sociaal veilige sport, Vitale sportaanbieders, Vaardig in bewegen, Ruimte voor sport en bewegen en Maatschappelijke waarde van topsport). Daarbinnen zijn drie ambities geformuleerd, die ook de kapstok vormen voor onze aanpak binnen Clubondersteuning:

Stevig fundament

We werken samen aan een stevig fundament. Een belangrijk punt de komende jaren is het investeren in kwalitatief sterke sportaanbieders die toegankelijk en veilig voor iedereen zijn. Team Sportservice helpt sportclubs hierbij door onder andere de services (workshops, cursussen en procesbegeleiding) vanuit het Sportakkoord in te zetten.

Groter bereik

We streven naar een groter bereik. We willen dat meer mensen zich aangesproken en uitgenodigd voelen om te gaan sporten. Bijvoorbeeld door drempels te verlagen, mensen te prikkelen en meer succesverhalen te delen. Wij dagen sportclubs uit om aanbod voor nieuwe doelgroepen op te starten en hierbij in te spelen op de beweegmotieven sporters of de drempels die zij nog ervaren.

Meer betekenis

We zetten in op meer betekenis van sport. Dit gaat over de waarde van sport voor de maatschappij en het tegengaan van eenzaamheid en kansenongelijkheid, en het bevorderen van gezondheid. Wij trainen bijvoorbeeld trainers en coaches op pedagogisch en didactisch gebied, zodat zij over de juiste vaardigheden beschikken om ervoor te zorgen dat niemand buiten de groep valt en iedereen zich welkom voelt.

De herijking van het Sportakkoord

In 2023 heeft een herijking plaatsgevonden van het landelijke Sportakkoord. Dat betekent dat ook de 340 deelnemende gemeenten aan de slag moesten met hun lokale Sportakkoord. Team Sportservice is in veel gemeenten trekker van of nauw betrokken bij de uitvoering van de lokale sportakkoorden.

Dit is hoe wij al vele gemeenten succesvol hebben kunnen helpen:

Is jouw gemeente al up to date met dit nieuwste Sportakkoord? Ofwel: hoe toegankelijk is sport voor jouw inwoners? Neem gerust contact op met jouw lokale Team Sportservice kantoor voor ondersteuning bij het Sportakkoord. 

Neem direct contact op

deze collega’s helpen bij het opstellen en uitvoeren van het sportakkoord

Blijf op de hoogte