Terugdringen gezondheids-verschillen
Mensen met een laag opleidingsniveau en/of laag inkomen leven korter en brengen minder jaren door in goede gezondheid. Het is een complex probleem. Meer investeren in sport en bewegen kan bijdragen aan de oplossing en gezondheidsachterstanden verkleinen. Wij bieden iedereen graag gelijke kansen.
Gezondheidswinst door sport en bewegen
Van de gezinnen met een lage sociaaleconomische positie sport slechts een of de vijf wekelijks en voldoet eenderde aan de beweegrichtlijnen. Ter vergelijking, mensen met een hoog opleidingsniveau en hoog inkomen bewegen het meest: driekwart sport wekelijks, meer dan de helft voldoet aan de beweegrichtlijnen.
Door sport en bewegen toegankelijker te maken, behalen we grote gezondheidswinst en verminderen we zorgkosten.
sport en bewegen Toegankelijk voor iedereen
Met de visie Positieve Gezondheid als uitgangspunt maken we sport en bewegen toegankelijk voor iedereen. We halen financiële, sociale en praktische drempels weg, betrekken de doelgroep en werken samen met partners uit het sociaal domein.
Om gezondheidsachterstanden te verkleinen, zetten wij specifiek in op:
We zorgen voor een inclusieve beweegvriendelijke omgeving
Voor gemeenten ligt er een grote kans om de openbare buitenruimte zodanig in te richten dat het inwoners, faciliteert, stimuleert en uitdaagt om te bewegen, spelen, sporten en ontmoeten. Dit ongeacht de sociaaleconomische positie van hun inwoners. Wij adviseren en ondersteunen hierbij.
We hebben specifieke wijkgerichte projecten
In wijken met relatief veel mensen met een lagere sociaaleconomische positie werken wij samen met andere vormen van ondersteuning, zoals schuldhulpverlening en maatschappelijk werk. De wensen en mogelijkheden van inwoners staan hierbij centraal. Soms moeten we eerst de achterliggende problemen aan pakken voordat een leefstijlinterventie met sport en bewegen aan de orde is.
We nemen financiële drempels weg
Er is vaak meer nodig dan het wegnemen van financiële drempels, maar de kosten van sport wegen voor mensen met een lage sociaaleconomische positie vaak zwaar. Vandaar dat wij intensief samenwerken met:
En natuurlijk houden we in de communicatie van activiteiten rekening met taalgebruik en beeldmateriaal.
Neem direct contact op
Hoe is het Volwassenenfonds tot stand gekomen?
In navolging van het succes van het Jeugdfonds Sport & Cultuur kwamen verzoeken binnen van gemeenten of er ook een fonds was voor volwassenen. Want iemand van 18+ kan ook financiële ondersteuning gebruiken om te sporten. Statushouders die willen leren zwemmen, mensen die de contributie voor de voetbal of hardloopschoenen niet kunnen betalen, etc.
Uiteindelijk heeft Team Sportservice na onderzoek bij meerdere gemeenten het Volwassenenfonds Sport & Cultuur opgericht. Wij doen nog steeds de landelijke coördinatie hiervan. Tevens verzorgen wij de uitvoering in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. We zijn trots op dit resultaat, want we hebben in slechts 5 jaar tijd al 100 gemeenten aangesloten en al 10.000(!) volwassen kunnen helpen!