Wij ondersteunen provincie Utrecht in de domeinen sport, bewegen en gezondheid. Wij hebben de unieke positie om de grootste beweegorganisatie van Nederland te zijn, maar tegelijkertijd onze collega’s in de wijk te hebben. Zo kunnen we adviseren bij provinciaal beleid, maar ook helpen in coördinatie en uitvoering van projecten. Lees op deze pagina meer over onze activiteiten in de provincie Utrecht.
“Kom jij samen met ons in beweging? Wij ondersteunen gemeenten, onderwijs, zorg- en welzijnsinstelligen en sportaanbieders om hun ambities te realiseren op het gebied van sport en bewegen. Met advies, praktische oplossingen en op maat gemaakte trainingen staan we klaar voor jou. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Dan nodigen we je graag uit voor een kennismakingswandeling!”
Astrid van Veldhuijzen, provinciaal manager
Uitgelicht! MDT: Met welk talent help jij jouw club?
Vrijwilligers vormen het hart van elke sportvereniging. Maar hoe zorg je ervoor dat de nieuwe generatie zich ook betrokken voelt en actief wil bijdragen? Het antwoord is simpel: met ‘MDT: Met welk talent help jij jouw club?!’. Een uniek project van Team Sportservice, dat van start is gegaan in de provincie Utrecht en de regio Gooi en Vechtstreek.
MDT staat voor maatschappelijke diensttijd en is een programma van het ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). MDT biedt jongeren tussen 12 en 30 jaar de kans om hun talenten te ontwikkelen, mensen te ontmoeten en iets te doen voor een ander en/of de samenleving.
Utrechtse Plus kan helpen met het verduurzamen van jouw vereniging. In samenwerking met de Provincie Utrecht biedt Team Sportservice gratis hulp aan bij verduurzamingstrajecten van sportverenigingen.
Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur maakt sport en cultuur mogelijk voor mensen die leven rond het bestaansminimum. Team Sportservice verzorgt de landelijke coördinatie.
Wij regelen in de provincie utrecht de coördinatie van:
Ondersteunen en inspireren
Sportclubs bevorderen beweging en sport in Nederland, geholpen door een sterke verenigingscultuur en meer dan 1 miljoen vrijwilligers. Ondanks deze betrokkenheid, hebben clubs moeite met het vinden van structurele vrijwilligers voor rollen zoals bestuursleden of trainers.
Sportclubs staan onder druk en hebben ondersteuning nodig om het fundament op orde te houden. Thema’s als een positieve sportcultuur, nieuwe wetgeving en maatschappelijke uitdagingen vragen steeds meer tijd.
Wij ondersteunen sportclubs en houden rekening met de specifieke behoeften en ontwikkelfasen van sportclubs. Het is cruciaal om de organisatiekracht en de (gewenste) maatschappelijke rol van de club te kennen. Hiervoor gebruiken we onze Clubscan en doelgerichte gesprekken met sportclubs. Clubondersteuning gaat verder dan inspiratie en eenmalige actie. We creëren duurzame effecten door sportclubs te ondersteunen bij het ontwikkelen van zelforganiserend en zelflerend vermogen.
Uit onderzoek blijkt dat naarmate je ouder wordt, het belangrijk is om je fitheid en gezondheid op peil te houden. Dit is niet alleen belangrijk om hart- en vaatziekten te voorkomen en het risico op vallen te verkleinen, maar ook om je geest scherp en gezond te houden. Sport en beweging kunnen psychische klachten verminderen, hebben een bewezen positief effect op dementie en zijn essentieel om eenzaamheid tegen te gaan.
Team Sportservice organiseert in samenwerking met gemeenten fitheidstesten om senioren te ondersteunen bij een gezonder en actiever leven.
Ruim 272.000 kinderen groeien op in een gezin dat moet rondkomen van een bestaansminimum. Deze kinderen kunnen niet mee doen en krijgen niet de kansen die voor leeftijdsgenootjes vanzelfsprekend zijn. Iets doen aan sport of cultuur helpt een kind zich fysiek, mentaal en sociaal optimaal te ontwikkelen. Voor de ontwikkeling en toekomst van het kind is het belangrijk dat hij of zij wel mee kan doen.
Het Jeugdfonds Sport & Cultuur maakt het mogelijk dat kinderen en jongeren uit gezinnen met weinig geld, toch mee kunnen doen met voetbal, muziekles, turnen, streetdance, judo, theaterles of een andere sportieve of creatieve activiteit. Voor die kinderen en jongeren betalen we de contributie / het lesgeld en in sommige gevallen de benodigdheden zoals voetbalkleding of dansschoenen.
Team Sportservice Utrecht voert de coördinatie uit van het Jeugdfonds Sport & Cultuur Utrecht.
Sportaanbieders bestendiger maken voor de onzekere toekomst. Met die uitdaging hebben wij te dealen. Bij toekomstbestendige sportaanbieders wordt vaak gedacht aan bijvoorbeeld verduurzaming en vrijwilligers/leden werving. Naast deze belangrijke onderwerpen, maakt een gezondere sportomgeving de sportaanbieder ook toekomstbestendiger.
Een JOGG-Teamfit coach begeleidt sportaanbieders kosteloos naar een gezondere sportomgeving. Ze kunnen aan de slag met de thema’s gezonder aanbod, een verantwoord alcoholbeleid of een rookvrij sportterrein. Geïnteresseerd in jouw gemeente? Kijk eens op www.jogg-teamfit.nl en/of klop aan bij de jogg-regisseur, uitvoerende sportorganisatie of verenigingsondersteuner.
Wat is het LAB?
Buurtsportcoach Academy Noordwest is hét digitale platform waar al het scholingsaanbod te vinden voor de professionalisering van de buurtsportcoaches in Noord-Holland en Utrecht. Het aanbod is enerzijds gebaseerd op de wensen en behoeften van de buurtsportcoaches en anderzijds het carriérepad van de buurtsportcoaches.
Wil je als… …opleider interessant scholingsaanbod aanmelden? …werkgever wensen en behoeften rondom scholingsaanbod met ons delen? …buurtsportcoach op de hoogte blijven van ontwikkelingen en het scholingsaanbod?
Volg onze LinkedIn pagina of neem bij vragen contact op met één van de regiocoördinatoren: Macy Hartman of Anton Stoter
LAB x Team Sportservice
We willen met de Buurtsportcoach Academy Noordwest bijdragen aan de missie van Team Sportservice: meer mensen samen in beweging krijgen naar gezonder leven. Dat doen we als verbindende factor tussen de buurtsportcoach, het onderwijs en het werkveld. Op die manier dragen we bij aan de versterking van de arbeidsmarkt en de kwaliteit van de buurtsportcoaches.
Verbinding tussen zorg en aanbod
De helft van alle volwassenen in Nederland heeft overgewicht. Daarom worden in de toekomst meer ziekten als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verwacht. Sport, bewegen en een gezonde leefstijl kunnen een explosieve stijging van deze ziekten en bijbehorende zorgkosten voorkomen. Ontdek hoe wij jouw gemeente of organisatie kunnen helpen. Want elke Nederlander verdient een zo gezond mogelijk leven.
Leefstijlloketten – een schakel tussen zorg en aanbod
Onze leefstijlloketten zijn het centrale punt waar inwoners terecht kunnen voor hun vragen op het gebied van leefstijl. Dit neemt de druk weg bij o.a. de eerstelijnszorg, zij kunnen patiënten met vragen van niet-medische aard direct doorverwijzen. Onze Leefstijlcoaches brengen inwoners naar een geschikte sport- of beweegactiviteit.
In de volgende gemeenten is er een leefstijlloket:
Vragen over leefstijlloketten? Neem contact op met
Sport voor iedereen
Discriminatie omwille van seksuele geaardheid behoort in de sport helaas nog niet tot het verleden. Op een sportvereniging hoort men zich veilig en geaccepteerd te voelen. Ook wanneer je lesbisch, homo, biseksueel, transgender of intersekse (LHBTI) bent.
Ons doel is dat sportverenigingen én hun gemeente actief zijn met het bevorderen van LHBTIQA+-acceptatie. Team Sportservice Provincie Utrecht activeert, in opdracht van de provincie Utrecht, gemeenten en lokale uitvoeringsorganisaties om met dit thema aan de slag te gaan. In samenwerking met deze partijen, organiseert zij onder andere verschillende activiteiten en bijeenkomsten.
Team Sportservice Utrecht is aangesloten op de Alliantie Gelijke Spelen 5.0 en werkt nauw samen met NOC*NSF en de John Blankenstein Foundation.
Door (S)Cool on Wheels krijgen kinderen een positief beeld van mensen met een beperking en leren zij welke topprestaties ze leveren om deel te nemen aan het dagelijks leven.
Het project start in de klas met een theoriegedeelte van ongeveer 1,5 uur. In het theoriegedeelte vertelt de ervaren docent, die zelf een beperking heeft, over ‘leven en sporten met een beperking’. Er ontstaat een interactie, waarbij de kinderen al hun vragen mogen stellen.
Vervolgens is er een praktijkgedeelte van ongeveer 1,5 uur in de gymzaal. In het praktijkgedeelte ligt de nadruk op sporten met een beperking, waarbij de kinderen zelf ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten.
S)Cool on Wheels is een mooi programma om kinderen kennis te laten maken met aangepast sporten. Heeft uw school interesse in het project? Geef uw school zo snel mogelijk op, dan maakt u het meeste kans op een gratis clinic.
Stimuleringsprijs 2024
De Stimuleringsprijs is bedoeld om de samenwerking binnen het Provinciaal Sportakkoord Utrecht een extra boost te geven. Het uiteindelijke doel is om de sport-, gezondheids- en zorgsector met elkaar te verbinden en door middel van creatieve ideeën nog meer mensen in de provincie Utrecht in beweging te brengen. Team Sportservice verzorgt de uitvoering in opdracht van de Provincie Utrecht.
Voor meer informatie over de Stimuleringsprijs? Neem contact op met Tessa Brouwer.
De inschrijvingsperiode is verstreken. Het is niet langer mogelijk om een inschrijving in te dienen.
De subsidieregeling Versterking Sport- en Beweegaanbod in de Openbare Ruimte is bedoeld om sporten en bewegen in de buitenruimte te stimuleren in de provincie Utrecht.
Afronding geschiedt middels het insturen van het digitale evaluatieformulier. We bekijken of je je hebt gehouden aan de gestelde voorwaarden van de subsidieregeling.
Meer informatie over deze subsidieregeling? Neem contact op met Tessa Brouwer.
Voorkomen van valongelukken
Team Sportservice helpt gemeenten om de eigen regie van ouderen te ondersteunen en te versterken. In het bijzonder met het realiseren van de ketenaanpak valpreventie, om zoveel mogelijk valincidenten bij thuiswonende senioren te voorkomen.
Onze projectcoördinatoren zijn verantwoordelijk voor de planning, uitvoering en afronding van lokale, provinciale en landelijke projecten. Zij fungeren als het aanspreekpunt voor vragen, zoals regio-overstijgende kwesties, bestuursgerelateerde zaken en technische problemen. Daarnaast coördineren ze samenwerkingen en verwijzen ze door naar de juiste personen of partners indien nodig.
De Regiocoördinator Aangepast Sporten
In opdracht van gemeenten zijn onze Regiocoördinatoren Aangepast Sporten de spin in het web binnen een regio, om de gezamenlijke ambitie te realiseren dat iedereen met een beperking kan sporten en bewegen. Zij werken samen met lokale Buurtsportcoaches, gemeenten, zorg- en welzijnspartijen, lokale sport- en beweegaanbieders, vertegenwoordigers van de doelgroep en andere relevante partijen.
Hierbij zijn hun werkzaamheden o.a.:
Promoten van sport, bewegen en een gezonde leefstijl voor mensen met een beperking.
Samen met partners ontwikkelen van regionaal beleid voor het aangepast sporten en coördineren van de uitvoering.
Het adviseren en enthousiasmeren van sport- en beweegaanbieders bij het ontwikkelen en versterken van aanbod voor mensen met een beperking.
Organiseren van bijscholingen voor trainers/vrijwilligers/buurtsportcoaches.
Matchen van vraag en aanbod voor mensen met een beperking.
De Clubondersteuner
Onze ruim 35 clubondersteuners hebben zowel een proactieve als reactieve rol waarmee de clubondersteuner sportclubs verbind, inspireert en activeert. Dit doet de clubondersteuner door het organiseren of geven van workshops, cursussen en procesbegeleiding. Op basis van de behoeftes van sportclubs en de ambities van de gemeente wordt er een aanpak gerealiseerd die zorgt voor een sterk fundament, een groter bereik en meer zichtbare betekenis binnen het sportlandschap.
De Administratief Medewerker Fondsen
Een administratief medewerker fondsen beheert de administratie van fondsenaanvragen voor het Jeugdfonds en Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Daarnaast ondersteunt deze persoon het team bij het opstellen van rapportages, houdt deadlines in de gaten en zorgt voor nauwkeurige documentatie en zijn een spil in het team.