Ga naar de inhoud

Valpreventie

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans is dat je ten val komt. Daarom bieden wij een slimme ketenaanpak bij valpreventie. Daarmee ondersteun en versterk je als gemeente de eigen regie van ouderen. En verkleinen we samen de kans op vallen bij thuiswonende senioren.

De ketenaanpak als basis van onze valpreventie

Een derde van alle 65-plussers komt jaarlijks ten val. Daarvan belandt één op tien op de Spoedeisende Eerste Hulp. Binnen 10 jaar vindt een verdubbeling van zorgkosten plaats. Dit zijn cijfers waar we samen iets aan kunnen doen. Samen met gemeenten, lokale en regionale partners in sport, bewegen, zorg en sociaal domein bouwen wij aan de keten, waarin wij ouderen met laag, gemiddeld en hoog valrisico naar het juiste aanbod toeleiden.

Hoe realiseert Team Sportservice de ketenaanpak?

Signaleren van ouderen met een verhoogd valrisico met eerstelijnszorg

In de keten werken wij samen met professionals uit het zorg- en gemeentelijk domein die een cruciale rol vervullen in het signaleren van ouderen met een verhoogd valrisico, zoals: huisartsen, praktijkondersteuners, wijkverpleegkundigen, apothekers, welzijnsmedewerkers, WMO-consulenten en medewerkers huishoudelijk hulp.

Direct aanspreken en informeren van de doelgroep

Wij bereiken ouderen direct door actief campagne te voeren en fit & vitaliteitsbijeenkomsten met fittest en/of smartfloor te organiseren. Bovendien organiseren wij bijeenkomsten en/of cursussen over valpreventie met o.a. lokale fysiotherapeuten, ergotherapeuten en diëtisten.

Leiden naar structureel aanbod ter preventie

Deelnemers van een valpreventiecursus moeten na afloop structureel blijven bewegen. Alleen dan kunnen verbeteringen in evenwicht, functioneren en spierkracht vastgehouden worden. Wij stimuleren die toegang naar lokale sport- en beweegaanbieders. Samen met deze aanbieders zorgen wij ervoor dat ouderen blijven bewegen. Daarbij kijken we naar wat iemand kan én graag wil. Op basis hiervan verwijzen wij ouderen naar passend sport- of beweegaanbod. Voor kwetsbare ouderen organiseren we zelf beweeglessen.

Vraag naar de mogelijkheden bij onze Coördinatoren Valpreventie en gecertificeerde In Balans docenten in jouw gemeente.

Hoe kunnen wij gemeenten ondersteunen bij valpreventie?

Neem direct contact op

In Balans docenten in actie

Het letsel dat mensen kunnen oplopen na een valincident, heeft een enorme impact op iemands kwaliteit van leven. Met de aanpak ‘Laat je niet vallen’ maakt de GGD Amsterdam ouderen ervan bewust dat zij zelf iets kunnen doen om vallen te voorkomen. Onze collega’s verzorgen de In Balans cursus in opdracht van de GGD en zorgen passend vervolgaanbod.

Deelnemer Ellis over In Balans

Ellis vertelt in deze korte video over haar motivatie om deel te nemen aan de valpreventiecursus In Balans. Klik hieronder om meer te lezen over Ellis en haar ervaring met valpreventie.

blijf op de hoogte