Ga naar de inhoud

Gezond verbinden

Team Sportservice werkt in samenwerking met scholen, sportverenigingen, ouders, zorgverleners, kinderopvang en bedrijven aan een gezonde leefomgeving. Samen creëren ze een omgeving voor de inwoners van Zandvoort waar meer bewegen en gezonder eten en drinken vanzelfsprekend is. Vanuit onze sportachtergrond geloven we in de kracht van een positieve boodschap en het stellen van heldere en haalbare gemeenschappelijke doelen.

Wat doet Jogg zandvoort?

De uitvoer van JOGG wordt toegesneden op de lokale situatie en uw gemeentelijke doelstellingen. Hierbij sluit de JOGG-regisseur aan bij bestaande activiteiten en maakt gebruik van de reeds aanwezige fysieke en sociale infrastructuur in de sport, zorg en de openbare ruimte om de themacampagnes DrinkWater, Gratis bewegen gewoon doen en Groente, zet je tanden erin uit te rollen.

Onze directe contacten met sportverenigingen, maatschappelijke organisaties en scholen helpen om te zorgen dat zij eenvoudig kunnen aansluiten en enthousiast met JOGG aan de slag gaan. Zo wordt in de wijk dichtbij jongeren een omgeving gecreëerd waarin de gezonde leefstijl de gewoonste zaak van de wereld is.

Daarnaast zijn we gespecialiseerd in het opzetten van een ketenaanpak voor kinderen met (dreigend) overgewicht, waardoor zware zorgtrajecten worden voorkomen. Deze mix van preventie en zorg leidt tot meer kinderen op een gezond gewicht.

Jogg aanpak in zandvoort en meer:

JOGG Project uitgelicht: het Burgemeester ontbijt

De dag beginnen met een goed en gezond ontbijt staat hoog op de maatschappelijke agenda. Om het belang daarvan te benadrukken waren leerlingen van de Mariaschool door de burgermeester woensdagochtend uitgenodigd voor een ontbijt in het raadhuis.

Van 9 tot en met 13 oktober schuiven 239 burgemeesters in heel Nederland samen met een groep van een basisschool aan tafel om te leren en ervaren over een gezond ontbijt. In Zandvoort was dat groep 8 van de Mariaschool. 

Het ontbijt voldeed aan de actuele richtlijnen van het Voedingscentrum. Zo stond er volkorenbrood en gezond beleg op tafel. Verder konden de burgemeester en kinderen kiezen uit halfvolle zuivel, thee, groente en fruit. Gezond én lekker!

Het werd een leerzame en gezellige ochtend, waarbij uiteraard veel werd gesproken over het belang van ontbijten. Ontbijten ze elke dag, wat eten de kinderen het liefste en waarom is deze maaltijd zo belangrijk? Ook wethouder Lars Carree schoof aan. Na het ontbijt deed hij een quiz met de leerlingen, waarbij vragen voorbijkwamen als ‘hoeveel moet je bewegen om een glas cola te compenseren?’ en ‘hoeveel leden heeft de voetbalvereniging?’.

Zandvoorts preventiemodel

Het Zandvoorts Preventie Model is een primaire preventieaanpak gericht op het creëren van een positieve leefomgeving waarin kinderen en jongeren (6 tot 18 jaar) gezond, veilig en kansrijk kunnen opgroeien, zonder middelengebruik.

Het Zandvoorts Preventie Model is gebaseerd op vier belangrijke pijlers: gezin, peergroep, school en vrije tijd. Hieronder vallen factoren zoals emotionele support van ouders en deelname aan (professioneel) begeleide vrijetijdsactiviteiten, die een beschermende werking kunnen hebben op het middelengebruik van jongeren. Om na te gaan hoe jongeren zich voelen met betrekking tot deze onderwerpen wordt in IJsland, waar dit model ontwikkelt is, jaarlijks een vragenlijst afgenomen en de resultaten worden binnen twee maanden teruggekoppeld in de vorm van rapporten naar stakeholders. Daar wordt vervolgens het beleid op gebaseerd en kunnen preventie-activiteiten worden bijgesteld waar mogelijk.

Het preventiemodel is in IJsland in 1998 ingevoerd naar aanleiding van verontrustend hoge cijfers van alcoholgebruik onder jongeren. In de afgelopen 20 jaar heeft het eiland jongeren bijna geheel van de drank, tabak en drugs weten af te helpen door te investeren in een ruim aanbod van sport en andere manieren van vrijetijdsbesteding en in maatregelen die zorgen voor minder beschikbaarheid van alcohol en tabak.

Uit onderzoek, dat de grondslag vormt voor het IJslands beleid, kwamen een aantal beschermende factoren die jongeren van gebruik weerhouden. Voorbeelden zijn: deelname aan georganiseerde activiteiten, de hoeveelheid tijd die men doorbrengt met ouders en niet laat buiten zijn. De frequentie van dronkenschap (per maand) is in IJsland gedaald van 43% naar 5% en dagelijks roken zakte van 23% naar 3%. Voor roken en het gebruik van drugs realiseerden de IJslanders een vergelijkbare daling (bron: Trimbos Instituut).

Uitvoering in Zandvoort

Het beleid rondom het IJPM raakt verschillende beleidsterreinen binnen de gemeente en heeft effect op uiteenlopende partners in het dorp. Het IJPM wordt landelijk op verschillende plekken uitgerold onder leiding van het Trimbos Instituut. Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet en rollen in Zandvoort een lokaal gedragen en integrale preventie aanpak uit waarbij de betrokken afdelingen en partners samen werken naar een fijne leefomgeving voor alle kinderen en jongeren in Zandvoort. In het pictogram hiernaast is weergegeven hoe de verschillende sectoren zijn onderverdeeld en enkele voorbeelden van welke partners daar onder vallen.

Het Zandvoorts Preventie Model is een interventie van een lange adem en wordt tussentijds wel geëvalueerd maar er zal niet direct een effect zichtbaar zijn in de cijfers. Het doel is om in de loop der jaren het alcohol- en drugsgebruik in Zandvoort aanzienlijk te verminderen tot in ieder geval het landelijk gemiddelde. Om dit te bereiken krijgt jeugdparticipatie in 2023 vanuit het jongerenwerk een rol in het vormgeven van het beleid.

EEn GLI voor zandvoortse inwoners

Een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is een programma voor mensen met overgewicht of obesitas. Een GLI helpt mensen bij een gedragsverandering. Het is voor mensen met overgewicht of obesitas belangrijk om een gezonde leefstijl te bereiken en vooral te behouden. Op deze pagina leggen we uit wat een GLI inhoudt, voor wie het is en welke voorwaarden er zijn om een GLI vergoed te krijgen uit het basispakket van de zorgverzekering.

Wat is een GLI?

Een GLI is een programma waarin mensen advies en begeleiding krijgen over:

De GLI is gericht op een gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden.

Een GLI bestaat uit groepsbijeenkomsten en individuele begeleiding door zorgverleners.

Voor wie is een GLI bedoeld?

Niet iedereen met overgewicht komt in aanmerking voor een GLI. De volgende mensen kunnen een GLI krijgen:

BMI staat voor Body Mass Index.Het is een internationaal gebruikte manier om in te schatten hoe gezond je lichaamsgewicht is. De BMI laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte.

Wanneer kan een GLI vanuit het basispakket worden vergoed?

Er zijn verschillende GLI-programma’s. Een programma wordt door de zorgverzekeraar vergoed als het is opgenomen op de website van Loket gezond leven van het RIVM.

Een GLI kan worden gegeven door leefstijlcoaches, diëtisten en fysio- of oefentherapeuten. Zij kunnen de GLI in hun eentje leveren, maar zij kunnen ook samenwerken en de GLI met elkaar leveren.

Hoe krijgt iemand een GLI?

De huisarts stelt vast of iemand een GLI kan krijgen en kan de persoon dan doorverwijzen naar een GLI-programma. Ook tijdens de GLI blijft de huisarts betrokken. De zorgverlener van de GLI stemt af met de huisarts, koppelt regelmatig resultaten terug en overlegt als het nodig is over eventuele aanvullende zorg.

De sportclub wordt niet vergoed

De GLI motiveert de deelnemer om regelmatig te bewegen. Daarvoor moet de deelnemer zelf initiatief nemen en zoveel mogelijk zoeken naar mogelijkheden in de eigen omgeving. De zorgverlener van de GLI kan de deelnemer helpen de weg te vinden naar deze mogelijkheden. Een fitness-abonnement, de sportclub of sportkleding maken geen deel uit van de vergoeding voor de GLI uit het basispakket van de zorgverzekering.

Hierin kan Team Sportservice Zandvoort wel iets betekenen. In samenwerking met de diverse GLI-aanbieders in Zandvoort: Krista Hoogink: GLI – Cool – Kriskracht en Daniëlle Westra Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) Samen Sportief in Beweging – Health Center Zandvoort is een beweegprogramma ontwikkelt, speciaal voor GLI-deelnemers. Je maakt in een groep kennis met verschillende sport- en beweegactiviteiten. Alle beweeglessen worden gegeven door onze buurtsportcoaches. Je werkt samen aan een doel om meer te bewegen. Dat is niet alleen gezellig maar ook hartstikke motiverend!

Meteen inschrijven of meer informatie? Mail dan naar Leonard van Tetterode.

NEEM CONTACT OP MET ONZE JOGG-REGISSEUR

Onze specialist staat voor je klaar!

Joost Groenewegen