Ga naar de inhoud

Gezonde leefomgeving

Mensen komen niet zomaar in beweging. De omgeving waar je woont moet het je wel leuk én makkelijk maken. Of je nu op weg bent naar de supermarkt, je werk of een rondje loopt met de hond. Wij zetten hier graag onze expertise voor in. Van advies voor een fiets- of wandelroute tot het organiseren van sportlessen op het schoolplein.

Waarom zetten we in op een gezonde leefomgeving?

Overgewicht en obesitas zijn belangrijke volksgezondheidsproblemen. Dit tegengaan, kan door gezond eten te stimuleren, sporten en bewegen aantrekkelijker te maken, maar ook door te zorgen voor een beweegvriendelijke omgeving. Wij denken graag mee met gemeente, inwoners en andere partijen over het inrichten van een leefomgeving die uitnodigt tot bewegen en het maken van gezonde keuzes, want:

* Kenniscentrum Sport & Bewegen.

HOE KUNNEN WIJ HELPEN BIJ EEN GEZONDE LEEFOMGEVING?

In onze aanpak voor een gezonde leefomgeving staan niet de beschikbare materialen centraal, maar de inwoner. We luisteren naar inwoners, hun motieven om te bewegen en halen belemmeringen weg. Wat houdt hen tegen om gezond en actief te leven? Wat in hun leefomgeving kan ze hier wél enthousiast voor maken? De Buurtsportcoach als kenner van de wijk en de inwoners speelt hierbij een essentiële rol.

Het BVO Model

Voor een gezonde leefomgeving werken wij vanuit het BVO model, ontwikkeld door Kenniscentrum Sport & Bewegen en aangepast door Team Sportservice.

De centrale vraag hierbij is: Voldoet het sport- en beweegaanbod volgens de inwoner? Zo niet, ligt het aan het aanbod (software), aan de organisatie van het aanbod (orgware) of aan de fysieke omgeving (hardware)?

Aan welke knoppen kun je vervolgens draaien?

Software (ABC)Orgware (MOVES)Hardware (SPORT)
Activiteiten & InterventiesMonitoring & EvaluatieSportaccommodaties & Gebouwen
Begeleiding & CoachingOnderhoud & BeheerPlaygrounds & Schoolpleinen
Communicatie & VoorlichtingVisie & BeleidOpenbare groene ruimte
Eigenaarschap & FinanciënRoutes & Paden
Samenwerking & BurgerparticipatieToeristische & Recreatieve buitengebieden

Met welke thema’s voor bewegen in de openbare ruimte kunnen we helpen?

We kijken hierbij naar de beweegvriendelijkheid van schoolpleinen. Kan er voldoende bewogen worden op het schoolplein en worden kinderen voldoende uitgedaagd? Scholen die aan de slag willen met de herinrichting van hun schoolplein kunnen onze expertise hiervoor inzetten.

Veel gemeenten zijn bezig met urban sports in de openbare ruimte. Denk hierbij aan calisthenics parken, skateparken, urban dancegrounds en pumptracks. Door in te zetten op urban sports wordt bewegen in de openbare ruimte gestimuleerd voor kinderen en jongeren en wordt er aangesloten bij een stijgende trend.

Fietsen en wandelen is bij uitstek het makkelijkste om te doen in de openbare ruimte, (bijna) iedereen kan het en als je je woning uitstapt kun je al aan de gang. Maar hoe stimuleer je nu fietsen en wandelen en hoe maak je de omgeving aantrekkelijk? Wij hebben veel ervaring met diverse fiets- en wandelprojecten zoals Doortrappen, fietslessen, wandelgroepen voor mensen met diabetes of wandelen op school en de hardloopacademy.

We zien dat veel gemeenten inzetten op openbare sportparken. Een openbare sportvoorziening kan door inwoners gedurende de dag gebruikt worden. Dit levert een efficiënter gebruik op van maatschappelijke voorzieningen. Onze collega’s kunnen adviseren hoe je inwoners betrekt bij het inrichten van een openbaar sportpark en hoe een beweegvriendelijk sportpark er uit kan zien.   

Gemeenten vragen ons regelmatig om mee te denken in de (her)ontwikkeling van speel- en beweegtuinen. Denk hierbij aan speeltuinen voor jeugd en jongeren maar ook beweegtuinen voor senioren.

Inclusiviteit en toegankelijkheid worden meegenomen in al onze werkzaamheden op bovenstaande thema’s. In alle gevallen vinden wij het belangrijk dat er bij een openbare voorziening wordt nagedacht en gesproken over de volgende vragen. Op welke doelgroep richten we ons en kan iedereen meedoen? Is de locatie voor iedereen toegankelijk? Moeten er aanpassingen gedaan worden?

Neem direct contact op

Aanvullende producten bij het beweegvriendelijk maken van de leefomgeving

Digitaal participatieproject: Brug 705

Voor de gemeente Amsterdam hebben wij samen met onze partner Participraat een digitaal participatietraject verzorgd. De software van openstad.org helpt ons hierbij om te voldoen aan alle voorwaarden die door de overheid worden gesteld rondom participatie.  Daarnaast sluit deze software vaak naadloos aan bij de software waar veel gemeenten gebruik van maken.

Naast fysieke inspraakmomenten hebben inwoners de kans gekregen om digitaal hun stem uit te brengen op de hardware die het beste aansluit bij hun wensen. Op basis van deze opbrengst hebben wij samen met leveranciers een passend plan ontwikkeld en gerealiseerd onder Brug 705 in Amsterdam Nieuw-West.  

De BIOR cursus

Samen met Hogeschool Inholland en de Landelijke Academy voor Buurtsportcoaches (LAB) verzorgt Team Sportservice de BIOR cursus. In vier bijeenkomsten leer je alles over bewegen in de openbare ruimte en optimaal gebruik van sportaccommodaties en ga je aan de slag met jouw lokale casus.

De BVO scan en Toolkit

Aan de slag met de beweegvriendelijke en gezonde leefomgeving? Stap 1 is het in kaart brengen van deze omgeving met de BVO scan. Ga samen op pad en ervaar in de praktijk waar de kansen liggen om deze beweegvriendelijker in te richten. De volgende scans kunnen worden ingezet:

  • Toolkit Positieve Gezondheid op de Tekentafel
  • De Schoolpleinscan
  • De Buitenspeelscan

Kinderen de baas over de speeltuin

In de gemeente Den Helder en Schagen hebben wij een de Speel en Stem mee activiteit georganiseerd. Een nieuwe activiteit, ontwikkeld en bedacht door onze eigen buurtsportcoach.

Om kinderen deel uit te laten maken van herinrichtingen of nieuw te realiseren speelplekken organiseren we deze activiteit in samenwerking met de gemeente, leveranciers van speeltoestellen, het onderwijs en BSO’s . De buurtsportcoach organiseert sport- en speelactiviteiten op de (beoogde) speellocatie. Terwijl de kinderen komen sporten en spelen en geven gelijk hun mening betreft de speeltuin.

Welke collega’s kunnen helpen bij het inrichten van de gezonde leefomgeving?

Blijf op de hoogte